FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa export-tilalom Észak-Macedóniában

Az észak-macedón Kormány július 20-i döntése értelmében (41-6087/1 Korm.rendelet) 2022. július 22. és december 31. között exportkorlátozás (tilalom) van érvényben többek között a tűzifára, pelletre, brikettre és feldolgozatlan faanyagokra.

Ezeket a döntéseket a kereskedők és gyártók spekulatív akcióinak elkerülése, valamint a hazai termelés, a hazai piac és a polgárok védelme, valamint a hazai piac ellátásának az áremelkedéstől való fenntartása érdekében hozták – jelentette be Kreshnik Bekteshi gazdasági miniszter.

Kreshnik Bekteshi

A Kormány továbbá a közelmúltban döntött a tűzifa és pellet kereskedelmi árrésének 10%-os maximalizálásában.

A tűzifa és a feldolgozatlan fa, valamint a pellet exportjának ideiglenes korlátozására vonatkozó döntés a világpiaci energiaválság miatt megnövekedett tűzifa-kereslet okozta következmények megelőzése és elkerülése érdekében született. Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró kormánya is a közelmúltban döntött arról, hogy ideiglenesen betiltja bizonyos faválasztékok kivitelét.

Észak-Macedóniában továbbra is a tűzifa a fő téli energiaforrás, a háztartások közel fele ezzel fűt. A piacvédő döntésre a megnövekedett lakossági igény és a tűzifa és pellet jelentős áremelkedése miatt került sor. Egy július végi felmérés szerint a magánraktárakban a tűzifa köbméterenkénti ára közel 80 euró, míg a pellet tonnánkénti ára 200-400 euró között mozog.

Néhány adat az erdőkről

ÉszaK-Macedónia teljes területe 2 543 200 ha. A Gazdasági célú Speciális Erdőgazdálkodási Tervek legfrissebb adatai szerint (státusz, 2008) az ország teljes erdőterülete 1 091 857,59 ha, ebből 835 055,82 ha a teljes fedett terület és 256 801,77 ha a növénytakaróval nem borított erdőterület.

forrás: vlada.mk, Harasztia Szandra, külgazdasági attasé, Magyarország Nagykövetsége, Szkopje

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szomjan haló erdők

Következő cikk

Szakképzési konferencia



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések