FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szerbiában magas a tűzifa ára

Szerbiában indokolatlanul magas a tűzifa és a pellet ára, és az eladóknak meg kell állniuk az árak növelésével – nyilatkozta Igor Braunović, a Szerbia Erdői Közvállalat megbízott igazgatója.

A Szerbiai RTV-nek elmondta, hogy a globális energiaválság miatt a szerb kormány a szóban forgó közvállalatot energiacéggé nyilvánította, mivel más energiatermelő vállalatokat lát el nyersanyaggal. Braunović hozzátette, hogy felkészültek a válságra, és képes lesz válaszolni a fogyasztók minden igényére. A vállalat igazgatója azt mondta, náluk 8 év alatt 5 százalékot emelkedtek az árak. Kijelentette, hogy a fatelepeken 40 ezer dinárig is felszökött a pellet ára, mégpedig teljesen indokolatlanul, ha figyelembe vesszük, hogy náluk egy tonna pellet nyersanyag maximum 8000 dinárba kerül.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A szabadkai fatelepeken tűzifából egyelőre nincs hiány. Szénből annál inkább, a fatelep-tulajdonosok egyre nehezebben tudnak szénhez jutni. Pelletet viszont egyre kevesebben árulnak, annak tonnánkénti ára ugyanis már eléri az akár 40 ezer dinárt is. A Szerbia Erdői Közvállalat illetékesei ugyanakkor azt mondják, a pellet ára indokolatlanul magas, ugyanis az előállításához szükséges faanyag tonnáját ők 8000 dinárért szállítják a gyártóknak.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Horváth István még a fűtési idény végén vett valamennyi pljevljei szenet, akkor még 16,5 ezer dinárért tonnáját. Most venne még, de nincs. És a tűzifa is egyre drágább.

„Itt nagyon több lábon kell állni, szerintem, ugye. Most aki gázzal fűtött, vagy áram, de nem lehet itt okosnak lenni, szerintem.”

Pálfi Karolina fatelep-tulajdonos szerint óriási a kereslet a tűzifa iránt. A kiszállítást a munkaerőhiány is hátráltatja, férjével jelenleg csak ketten dolgoznak, reggeltől estig. Az emberek félnek a következő téltől, az energiaválságtól, akármennyibe is kerül a tűzifa, az utolsó darabig elkel.

„Nálunk ilyen listás eladás van, fel kell iratkozni, mert nem kapjuk olyan tempóban a fát, mint szeretnénk, és akárhányszor, majdnem, hogy minden alkalommal más árban. Úgyhogy akiket fel is írok, azt ár nélkül írom fel, és ahogy sorra kerülnek, ahogy mi kapjuk, dolgozzuk fel és szállítjuk ki. Mást nem tudok mondani, ami a fával kapcsolatos. Szenet árulnánk, viszont a hazai szénbányák nem dolgoznak továbbra sem.”

Hozzátette: a tavalyihoz képest jelenleg 50 százalékkal drágább a tűzifa, 6000-6200 dinár volt, most pedig 9000 dinár a tölgyfa, meg az akác, a bükk pedig 9500. A legutóbbi szállítmány óta a bükkfa ára kereken ezer dinárt ugrott.

forrás: PannonRTV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ökoszisztémák védelme fontos

Következő cikk

Tűzifa ára Németországban is nőStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések