FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bulgária – ideiglenes faexport-tilalom

Bulgária három hónapra, novemberig leállítja a hengeres faanyagok nem-EU tagországokba irányuló exportját – közölte augusztus 18-án a mezőgazdasági minisztérium.

A november 17-ig érvényes kiviteli tilalmat a lakosság és a fafeldolgozó ipar által felhasználható fa hiányának veszélye miatt vezetik be – közölte Yavor Gechev ügyvezető mezőgazdasági miniszter a minisztérium honlapján közzétett miniszteri rendeletben.

Bulgária harmadik országokba irányuló exportját az országban jelenleg tapasztalható fahiány miatt állították le, mivel a kereslet részben az üzemanyagok magas árai miatt háromszorosára nőtt – mondta a miniszter a bTV magántelevízió által szerdán közzétett interjúban.

A nyár közelgő végére tekintettel intézkedéseket kell hozni a hiány kezelésére, a két legnagyobb feldolgozó vállalat ígéretet tett arra, hogy csökkenti a faanyagok felvásárlását, hogy a legkiszolgáltatottabb fogyasztók élvezhessenek elsőbbséget – mondta a miniszter a műsorszolgáltatónak adott interjúban.

(2022-08-03) A tűzifa köbméterének ára 150 és 170 BGN között mozog – állapította meg riporterünk a blagoevgrádi piacon végzett ellenőrzése.

A közelgő fűtési szezon máris keresletet váltott ki a fogyasztókból. Elégedetlenek az árral azok, akik az idei télre felhalmozzák a fát. Úgy vélik, hogy az összeg meglehetősen túl van árazva. A magas árak fő oka a tüzelőanyag drágulása. Tavaly köbméterenként 110 BGN volt az ár, most 50-60 BGN-nal emelkedett – mondja egy magánvállalkozó képviselője.


(2022-08-24) A Mezőgazdasági Minisztérium, a Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztérium és a Szociális Segélyezési Ügynökség közösen fog együttműködni a lakosság tűzifával való ellátása érdekében.

Ez a fő célja annak a megállapodásnak, amelyet Yavor Gechev mezőgazdasági miniszter, Lazar Lazarov munkaügyi és szociálpolitikai miniszter és Rumyana Petkova, az ASP ügyvezető igazgatója írt alá.

“A tűzifa biztosítása a lakosság számára olyan kötelezettségvállalás, amelyen én és a csapatom hivatalba lépésünk első napja óta dolgozunk.

Ennek a dokumentumnak az aláírása pedig egy újabb lépés, amely bizonyítja, hogy az ez irányú intézkedések következetesek, és teljesíteni fogjuk a vállalásokat” – mutatott rá Gecsev miniszter.


(2022-09-10) Az állami erdőkben a fakitermelést főként magáncégek végzik, az erdészeti alkalmazottak nagyon csekély mennyiséget vágnak ki. Ezt Valentin Chambov mezőgazdasági miniszterhelyettes mondta a BNT “Beszélj most” című műsorában.

“A korábbi években egy köbméter fa kitermelési díja 25-30 BGN körül volt, de miután az év elején láttuk, hogy gond van a lakosság kielégítésével, 40 BGN körülire emeltük az árat, hogy valaki mégis elvégezze ezt a munkát.

A téli tűzifa iránti kereslet megduplázódott, ezért valószínű, hogy az elkövetkező hónapokban újabb emelésre lesz szükség ezekben a díjazásokban, mert a minisztérium új eljárást vállalhat – a bányászatot a tárolásig magáncégek végzik majd, majd az értékesítést az állami gazdaságok szervezik.

“Többet fogunk fizetni a magánszektornak, de azért, hogy az átmeneti hiányt behozzuk, ami után az erdészeti ipar rendelkezik ezzel a nyersanyaggal” – nyilatkozta a miniszter.

A faárakkal való spekuláció kapcsán Chambov kijelentette, hogy az állami raktárakban nincs komoly emelkedés, de a versenypiaci árveréseken vásárolt vállalatok az általuk meghatározott áron adják el, mert Bulgária piacgazdaság, és az állam nem kényszerítheti őket magasabb árra. alacsony árakon.

“A spekuláció csökkentése érdekében olyan árakon értékesítünk, amelyek iránymutatóak a vállalatok számára. Tavaly 900 ezer térköbmétert hoztunk forgalomba, idén pedig körülbelül 1 300 ezer térköbmétert fogunk. És ez még mindig nem elég, mert sokan váltottak gázról , villanyról és pelletről fára. ez tolja a piacnak ezt a szegmensét hazánkban” – magyarázta a miniszterhelyettes.

A bolgár állampolgárok körülbelül 5-6 millió köbmétert égetnek el lakóépületeik fűtéséhez, és az állam ennek körülbelül 1/5-ét tudja biztosítani. A fennmaradó mennyiséget magán- és önkormányzati erdőkből, cégektől vásárolják.

“Azok az emberek, akik befizették az erdészetnél a faanyagot, ezeken az árakon kapják meg a fát, még ha van is némi késedelem. Ami azokat illeti, akik a magánkereskedőkben bíztak – ott nem beszélhetek az időzítésről vagy az árakról” – mondta.

szerk/ford: Tóth János, forrás: SeeNews 08-18, TxtReport 08-24, TxtReport 09-10,

Előző cikk

Jövő Nemzedékek Szószólója

Következő cikk

DEFOR rendelet pontosítandó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések