FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

360 Design Budapest – 3500 látogató

Mintegy 3500 látogató volt kíváncsi a 360 Design Budapest kiállításra, amelyet teltházas előadások és tárlatvezetések mellet rendeztek meg a Bálna Budapestben – tájékoztatta a Magyar Divat & Design Ügynökség az MTI-t.

Mint felidézték, idén október 3. és 9. között immár harmadik alkalommal rendezték meg a 360 Design Budapest kiállítást, amelyen 31 hazai és több mint 10 regionális tervező több mint 100 alkotását láthatta a közönség.

A közlemény szerint a nyitástól számítva mintegy 300 ezer felhasználó kereste fel az esemény Facebook- vagy Instagram-csatornáját.

A 360 Design Budapest ezúttal a történetmesélésre, az edukációra és a digitalizációra helyezte a hangsúlyt. Ennek köszönhetően nagyon színes és izgalmas válogatás illusztrálta a dizájnipar sokoldalúságát – idézi a közlemény Forintos-Szűcs Anitát, az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettesét.

A dizájnkiállítás három szekcióra tagolódott: az Iparművészeti Múzeummal (IMM) együttműködésben kialakított dizájntörténeti részben többek között Kozma Lajosnak, a századelő egyik legkiválóbb, nemzetközileg is elismert művészének tervrajzait és egy alkotását mutatták be. A középső szekcióban interaktív LED-kivetítők képei elevenedtek meg, így jobban szemügyre lehetett venni a 3D-s terveket, a virtuális dizájner bútorok kiemelkedtek a sokaságból. A harmadik szekcióban látványos kontrasztot teremtett egymással az indusztriális architektúra és a zöld felületek látványa, így még jobban kitűntek az innovatív térben a tárgyak. A kerámiamunkák grandiózus asztalon voltak láthatók, amelyet Bonta Gáspár, a kiállítás programigazgatója Az utolsó vacsora parafrázisaként értelmezett. A pihenésre kialakított lounge szekcióban is magyar tervezők alkotásaival találkozhattak az érdeklődők, akiknek ugyanitt lehetőségük nyílt a vásárlásra is.

Népszerűek voltak a kiállítás edukatív programjai, a szakértői tárlatvezetések teltházzal zajlottak, de sok érdeklődőt vonzottak a keynote előadások és a kerekasztal-beszélgetések. Olyan nemzetközileg elismert szaktekintélyek tartottak előadást, mint az olasz Piero Lissoni, korunk egyik legkiemelkedőbb építésze és dizájnere, aki 1:1 humanista megközelítés című előadásán a magyar vonatkozású projektjeiről is beszélt, de sokan látogattak el a Bonta Gáspárral közösen tartott tárlatvezetésére is – emelték ki a közleményben.

A korábbi évekhez hasonlóan a kiállítás az Art Market Budapest, a Budapest Design Week, a Czechdesign, az IMM és a LuCreate Design Development Foundation együttműködésében valósult meg.

Mint Jakab Zsófia vezérigazgató fogalmazott, Európa több országából is várták a magyar formatervezési kultúrára nyitott érdeklődőket. A helyi kultúra megismerésére való egyre nagyobb igény és az élményalapú turisztikai szolgáltatások hatással vannak a divat- és a dizájnszektorra is. Nagy potenciál van mindkét ágazatban, amelyek egymást építve, egymást segítve tudnak építkezni, és így hozzájárulhatnak egyebek mellett az országimázs erősítéséhez – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az Art Markettel közösen megszervezett Inside Art & Design programsorozatban a HFDA Academy kerekasztal-beszélgetésén Metszéspontok: Art & Design címmel a művészet és a dizájn különbségeit, átfedéseit és egybefonódásait vizsgálták Audrone Drungilaite, a vilniusi Design Innovációs Központ igazgatója, Giovanni Ottonello, az Instituto Europeo di Design művészeti vezetője, valamint Tanja Pak, a ljubljanai egyetem professzora részvételével. A kollaboráció innovációt ösztönző hatásáról Korn Anita, a Ruhastory megálmodója és kreatív producere beszélgetett Juhos Lehel, Hevesi Annabella és Simonfalvi Bence tervezőkkel.  

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a kerekasztal-beszélgetések és az előadások visszanézhetők az MDDÜ YouTube- és Spotify-csatornáján.

forrás: MTI 10-11

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

OSZK felújított olvasóterme

Következő cikk

VárosFa Program - 7000 sorfa ültetése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések