FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faipari szakoktatók Riminiben

A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégiumának faipari oktatói az Erasmus+ tanári mobilitás program keretében szakmai látogatáson vettek részt az ANEST GROUP közreműködésével Olaszországban, az SCM GROUP Riminiben lévő központjában. Fókuszban a fa- és bútoripar legégetőbb kérdései: a munkaerőhiány és a gazdaságos termelés.

A job shadowing során a résztvevők betekintést nyertek az SCM Group életébe, a gépvázgyártástól kezdve, termékek széles körét megmunkálni képes gyártósorok előállításán keresztül, egészen a képzések, oktatások software világáig.

A program fő céljaként a résztvevők elmélyülhettek a CNC vezérlésű gépek gyártásában, üzemeltetésében. A mintegy 3000 m2 alapterületű bemutatóteremben az SCM teljes palettáját megtekinthették az egyszerűbb alapgépektől, a legmodernebb, 21. századi csúcstechnológiás CNC gépekig.

Emellett szakmai szimpóziumon vettek részt olasz és magyar faipari szakemberekkel, ahol az ablakgyártás meghatározó kérdéseit járták körül. Megvitatták, hogy milyen technológiai újítások történtek ezen a területen az elmúlt 20 évben, hogy változtak a vásárlók elvárásai, milyen szerszámozottság nyújtja a legjobb megoldást a jelenlegi ablakgyártó technológiáknál.

A programsorozat második felében az oktatás és képzés területéről gyűjtöttek jó gyakorlatokat a nyíregyházi oktatók és a szakképző intézmény vezetői. Ellátogattak az SCM Campusba, ahol betekintést nyertek az SCM oktatási módszertanába, képzési tematikájába, oktatási anyagokkal és oktatókkal ismerkedhettek meg.

A szakmai látogatásuk zárásaként ellátogattak a San Patrignano Közösségbe, ahol szenvedélybetegek rehabilitációja folyik. A program ingyenes, a működési költségeket azoknak a termékeknek az értékesítéséből fedezik, melyeket a bentlakók a központ különféle műhelyeiben állítanak elő. Megmutatták, hogy különféle szakmákban – többek között asztalos szakmában is – terápiájuk részeként magas minőségű termékek előállítására képesek. Az SCM támogatásával egy olyan asztalos üzem működik ezen a helyen, ahol designerek bevonásával világszínvonalú, minőségi termékek készülnek.

Az intézmény Erasmus+ (VET) szakképzési akkreditációja 2027-ig biztosít lehetőséget hasonló szakmai látogatások megvalósítására, kurzusokon való részvételre a wesselényis oktatók számára.

forrás: NYSZC Wesselényi Miklós Technikum

Előző cikk

VárosFa Program - 7000 sorfa ültetése

Következő cikk

Ausztria fapiaci jelentése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések