FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Együttműködésben az erdőgazdálkodó és a rendőrség

A Tolna megyei állami erdők, a bennük fellelhető természeti értékek vagyonvédelme és a vadállomány védelme fontos, kiemelt és társadalom által is elvárt feladata a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.-nek, mely védelmi feladatokat eddig is elkötelezetten végezte a Rendőrséggel együttműködve, segítve a rendőrhatóság bűnmegelőző és bűnüldöző munkáját.

Ennek nyomatékot adva 2011. február 22-én már megszületett egy szoros együttműködés hatékonyságát javító dokumentum, a Rendőrség és a Gyulaj Zrt. között. Ez a megállapodás az elmúlt évtizedben nagyon jó hatékonysággal fékezte az erdő, a természeti értékek és a vadállomány kárára elkövetett bűncselekményeket, mindemellett az elkövetők felderítését és a büntetőeljárások hatékony megindítását.

Az elmúlt több, mint 10 évben a szervezeti, működési struktúrák miatt ennek az együttműködésnek megújítása, aktualizálása, részben pedig az energiaválságból fakadó rendkívüli tűzifa iránti kereslettel párhuzamosan fokozódó falopás veszélye szükségessé tette, hogy 2022. október 25-én az állami erdőgazdaság területén egy egyeztető megbeszélésre kerüljön sor a Tamási-, a Bonyhádi-, a Dombóvári- és a Paksi Rendőrkapitányság vezetői és a Gyulaj Zrt. szakemberei között.

Házigazdaként első előadóként Gőbölös Péter a Zrt. vezérigazgatója prezentációjában ismertette – a Társaság rövid bemutatásán túl – az elmúlt öt év bűnügyi beszámolóját az erdészeti- és vadászati bűncselekmények vonatkozásában. Felhívta a figyelmet és kérte a rendőri szervek fokozott ellenőrzését, támogató együttműködését, melyek a jelentősen megnövekedett esetszámú faanyag, elsősorban lakossági tűzifaszállítások jogszerűségét hivatott vizsgálni. A Gyulaj Zrt. szakszemélyzete erőn felül teljesíti a jelentősen megnövekedett lakossági és önkormányzati szociális tűzifa igények kielégítését, viszont a visszaélésekkel szembeni küzdelemben – az eddigi hagyományosan jó és eredményes rendőrségi együttműködést is alapul véve – segítséget kér a vagyonbiztonság és a vagyonmegőrzés tekintetében nem csak az állami, hanem a magántulajdonú erdőkből származó faanyag esetében is.

Antli István a Zrt. erdőgazdálkodási szakfelügyelője a második előadásban a kitermelt faanyag, és az elejtett vad test – ellenőrzés során bemutatandó – kísérő papíralapú bizonylatainak ismertetésén túl kitért a faanyagtermelés és szállítás belső, jól szervezett, ütemezett, szigorúan bizonylatolt és szabályozott rendszerének működésére is, valamint bemutatta az Elektromos Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) és a Faanyagterméklánc-felügyelet (EUTR) rendszer lényegi elemeit is.

Az előadásokat követően felmerült kérdésekkel kapcsolatosan tartalmas, konstruktív és eredményes megbeszélés zajlott, ahol az érintett négy rendőrkapitányság képviseletében jelen lévő kaptányságvezetők hozzászólásai, észrevételei és javaslatai hangoztak el. A rendőri vezetők – dr. Kuti István rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos (Tamási Rendőrkapitányság), Megyeri Zsolt rendőr alezredes (Bonyhádi Rendőrkapitányság), dr. Bognár Szilveszter rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos (Dombóvári Rendőrkapitányság), és Végh Lajos rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos (Paksi Rendőrkapitányság) – által elmondottak tovább erősítette a hatékony együttműködés lehetőségét. A megbeszélésen részt vettek és a javaslataikkal segítették a közös munkát, annak hatékonyságát Felhősi László alezredes (Terrorelhárítási Központ) és dr. Kovács Zoltán rendőr ezredes – nyugdíj előtti rendelkezési állományban – a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság volt rendészeti főkapitány-helyettese, aki az első megállapodás kezdeményezője volt.

A megbeszélés zárásaként a Rendőrség és a Gyulaj Zrt. vezetői közösen aláírták az Együttműködési Megállapodást, melyben a résztvevő felek azt az elkötelezett szándékukat megerősítették, hogy Tolna megyében a festői szépségű, pótolhatatlan értékű erdők, a bennük levő és élő felbecsülhetetlen természeti értékek, továbbá a vadállomány megóvásának, az orvvadászat visszaszorításának érdekében fokozott ellenőrzésekkel megelőzik a visszaéléseket.

forrás: GYULAJ Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdésznők Kongresszusa - WFC

Következő cikk

EP a fenntartható erdőgazdálkodásrólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések