FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifacsalókat talált a Bors

Fotó: Török János

Megszaporodtak a tűzifával kapcsolatos csalások a megnövekedett energiaárak következtében. Már korábban is köztudott volt, hogy egyes kereskedők szívesen locsolják a raktárukban felhalmozott készletet annak érdekében, hogy a fa megszívja magát, ezáltal nagyobb legyen a tömege, éppen ezért javasolják a szakértők, leginkább a köbméterben kínált fűtőanyagot vásároljunk. A gyakorlat ma is előfordul, és a csalók egyre több módszert bevetnek. 

Tűzifával csaló alkalmi kereskedők nyomára akadtunk.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ezért közzétett egy ajánlást, hogy a gyors meggazdagodásra vágyó bűnözők minél kevesebb embert károsíthassanak meg.

Tűzifavásárláskor mindig tartsák szem előtt az alábbi szabályokat!

1.    Vásároljon ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkezik.
2.    A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
3.    Ha hirdetés alapján vásárol, ellenőrizze, szerepel-e benne az EUTR azonosító. E nélkül érdemes más eladót keresni.
4.    Ha van EUTR azonosító, ellenőrizze a számot a Nébih honlapján!
5.    Ellenőrizze a telefonszámot a Nébih feketelistáján!
6.    Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
7.    Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen. Ismeretlen szállítónál csak díjbekérő alapján, az EUTR számhoz tartozó névre utaljon.
8.    Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át! 
9.    Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát! 
10.    Legyen nagyon óvatos, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett sem önnek, sem a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni!
11.    Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
12.    Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
13.    Ha frissen kitermelt faanyagot vásárol igyekezzen minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Nem ideális, de megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (pl. kazánházban) előszárítjuk. 
14.    Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!
15.    Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, jegyezzen fel minden adatot a vásárlással, megrendeléssel kapcsolatban – elsősorban forgalmi rendszám, telefonszám, nevek, címek – és írja meg panaszát a Nébih-nek!

A szakértők többek között azt sem javasolják, hogy a közösségi oldalakon hirdető alkalmi kereskedőktől vásároljunk tűzifát.  

A Bors munkatársa számtalan gyanús hirdetést talált, és természetesen inkognitóban jó néhány megadott telefonszámot felhívott. Az egyik ajánlat szerint 27 ezer forintot kértek egy köbméter tölgyért. Ez a hatósági árnál kedvezőbb, ugyanis a rendelet szerint maximum 30 ezret kérhetnének. A vonal túlsó végén egy középkorú nő jelentkezett.  

Igen, van még tűzifa! Kéri vagy nem? “ – kérdezte sürgetően. Úgy tűnik, a kereskedőnek nagy lehet a forgalma, hiszen lazán megengedte magának a barátságosnak egyáltalán nem nevezhető stílust.
A Nébih javaslata szerint megkérdeztük, meg tudja-e adni a faanyag-kereskedők nyilvántartására szolgáló EUTR-számát, ám ez nem tetszett az eladónak: még gorombább hangnemre váltott. 
Olyan nekem nincs!” – mondta, majd bontotta a vonalat. Persze bennünket ennyire nem egyszerű lerázni, ezért a számot újratárcsáztuk, igaz, már hiába. A kereskedőt azóta sem értük el. 

Egy másik kereskedő még olcsóbban kínálta portékáját: egy köbméter tölgyért csupán 20 ezret kért. Mikor ennek okáról érdeklődtünk, közölte, hogy szeretné a készletet minél előbb kiüríteni. Persze megkérdeztük, nem gondolja-e, hogy ez egy kicsit gyanús, egy frappánsnak szánt szöveggel vágta ki magát. 

Sokan vagyunk versenyben, ezért jobb ajánlatot kell tennem”  – magyarázta. 

Amikor a vásárlás feltételeiről kérdeztük, közölte, előre kell fizetni, máskülönben nem szállítja ki a portékáját. A férfi egyébként azt ígérte, hogy Szabolcs megyéből juttatja el az árut Budapestre, és a kiszállításért csupán 200 forintot kér kilométerenként. A kereskedő megígérte, a faanyaggal együtt szállítólevelet is hoz, de mikor megkértük, hogy ismertesse annak elemeit, zavartan közölte, arra nem ér rá. Mindez azért érdekes, mert a hivatal külön felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes óvatosnak lenni, amennyiben egy vállalkozó a telephelyétől távol, hovatovább az ország teljes területére vállal kiszállítást.

forrás: BORS 10-24

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tűzifagyűjtés lehetőségei országszerte

Következő cikk

Faipari képzés Békéscsabán



Stihl
(x) hirdetés