FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Veszprém megyei tűzifa kereslet

Fotós: Nagy Lajos

Továbbra is magasabb a korábbi években megszokottnál a tűzifa iránti kereslet, a vásárlók többsége már a következő fűtési szezonra szerzi be a tüzelőt.

Az energiaválság, a gáz és a villany árának emelkedése miatt sokan fordultak ismét a tűzifával való fűtés felé. A korábbi években átlagosan 35 ezer köbméter volt a tűzifa iránti kereslet a lakosság részéről, míg idén ennek a mennyiségnek várhatóan a két és félszeresét értékesítjük közvetlenül, mondta érdeklődésünkre Váradi József, a Bakonyerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnöke. Ennek oka részben az, hogy akik fával fűtenek, megvásárolják már most a 2023-24-es fűtési időszakra szükséges tüzelőt, továbbá a keresletet részben az hajtja, hogy a lakosok más fűtési rendszerről térnek át vagy vissza a fatüzeléshez. A főmérnök hozzátette, a kereslet három hullámban növekedett meg: először kora tavasszal az orosz–ukrán háború kitörése után, majd július végével a rezsicsökkentés új szabályainak bevezetése miatt emelkedett meg az érdeklődés. A harmadik beszerzési hullámot a szeptemberi tűzifaprogram bejelentése hozta el, és még jelenleg is magasabb a kereslet, mint a korábbi évek hasonló időszakában. Megjegyezte, hogy a tavasszal már tapasztalható növekvő tűzifaigények alapján már júniusban – a szükséges hatósági egyeztetéseket követően – további fakitermeléseket jelentettek be az erdészeti hatóságnak.  Ez a korábbi évekhez képest ugyan többlet-fakitermelést jelent, viszont még ezzel sem lépi túl a társaság a tízéves erdőtervek alapján megállapított fakitermelési lehetőségét. A favágási főszezont augusztusban, a vegetációs idő végével kezdték meg, és folyamatosan tart jövő tavaszig, így rendelkezésre áll a tűzifaigények kiszolgáláshoz szükséges faanyag.

A hatósági áras tűzifát az erdei rakodókon adják át kétméteres hengeres faanyagként, az elszállítást a vevőnek kell intéznie az évek óta megszokott eljárás szerint, majd feldolgoznia a fát. A főmérnök azt ajánlja annak, aki most kezd újra a tűzifával való tüzelésbe, hogy ellenőrizze vagy szakemberrel ellenőriztesse a tüzelőberendezését, mert a használaton kívüli berendezések felülvizsgálatra szorulhatnak. Váradi József felidézte, augusztusban jelent meg a termelést segítő rendelet, amely lerövidítette a hatósági ügyintézést, ugyanakkor a Bakonyerdő számára a rendelet többi előírása nem jelentett jelentős változást az erdőkezelési tevékenységében, mert az őshonos fafajokból álló területen továbbra is a természetes felújítást alkalmazzák. A főmérnök kitért rá, a szociális tűzifaprogramban 150 önkormányzatnak mintegy 7500 köbméter tűzifát biztosítanak a következő hónapokban. 

A helyes tűzrakással kevesebb tűzifával is biztosítható az otthon melege, hívták fel a figyelmet közösen szakmai szervezetek. Eszerint a tűztér méretéhez megfelelő nagyságú hasábokra kell darabolni a fát: a nagyobb hasábok kerülnek alulra, és keresztbe erre kell pakolni a következő sort. A megfelelő levegőellátáshoz hézagokat kell hagyni a fahasábok között, az égést pedig a gyújtóst felülre helyezve tanácsos elindítani.

forrás: VEOL 11-14

Előző cikk

Tűzifa - szaporodó trükkös árusok

Következő cikk

Romba döntheti Európát a biomasszaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések