FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa – szaporodó trükkös árusok

A fűtési szezon közeledtével egyre több utazó árus jelenik meg, akik tűzifával házalnak, de már az interneten is egyre több gyanús hirdetésre lehet bukkanni. A rendőrség figyelmeztetett, senki ne dőljön be a csalóknak, járjanak alaposan utána annak, hogy honnan szerzik be a tüzelőt.

Fotó: Alpok Holz Team Kft.

A rendőrség közleménye szerint érdemes megfontoltnak lenni a téli tüzelő vásárlása előtt, ugyanis egyre több a csaló. Nemcsak a trükkös utazó árusoknak, hanem valótlan netes hirdetéseknek is könnyen áldozatává válhat az, aki nem figyel. A csalások elkerülése érdekében tanácsokkal segítik a tűzifavásárlókat.

A rendőrség tanácsai a következők:

  • Csak telephellyel rendelkező, leinformálható, számlaképes kereskedőktől vásároljon tűzifát! A megvásárolt tüzelőanyag kifizetésekor kérjen számlát!
  • Kerülje a házaló árusokkal történő üzletkötést! A fa eredete, minősége és mennyisége az ismeretlen kereskedők esetében általában nem ellenőrizhető vissza.
  • Ne rendeljen telefonon! A fa mennyisége, fajtája és a minősége telefonon nem ellenőrizhető, míg a telephelyen személyesen is meggyőződhet a vásárolni kívánt fa tulajdonságairól.
  • Mérlegeljen előre! A fa típusától, keménységétől és nedvességtartalmától, valamint a feldolgozás és a berakodás módjától is függ, hogy mázsára, vagy köbméterben gazdaságosabb a fűtőanyag megvásárlása.
  • Ne feledje, hogy az erdei köbméter és a hasított köbméter között jelentős különbség van. Ha kalodában vásárolja meg a tűzifát, legyen jelen annak szétbontásánál! Az ömlesztett fa mennyisége gyakran megtévesztő, így könnyen csalás áldozatává válhat.
  • Átvételkor is ellenőrizze le a kiszállított tüzelő mennyiségét – amennyiben lehetséges –, Ön vagy megbízottja legyen jelen a fa mérlegelésekor!
  • Ne fizessen előre! A vételárat a kiszállított áru mennyiségének, minőségének ellenőrzése után adja át a szállítóknak. Ha elégedetlen a szállítmánnyal, vagy kifogása van, nem köteles átvenni az árut.

Hodics Gergely, az Alpok Holz Team Kft. ügyvezetője az RTL Híradónak nyilatkozva azt mondta, előfordult, hogy a csalók az általa készített képeket használták fel a hirdetéseikben. Elmondása szerint az egyik hirdetésen használt képeken például jól látszik, hogy az egy árokparton, itt-itt összeszedett faanyagot árul.

A szakember arra figyelmeztet, hogy sok csaló a fakitermelés után ott maradt fát gyűjti össze és azt adják el a vásárlásoknak, ez azonban lopás.

Egy szép képpel jó minőségű fa látszatát adják, viszont amikor a helyszínre érnek, akkor silány minőségű, kevés mennyiségű faanyagot kap a vásárló. A legtöbb ember, főleg idősebbek, nem is mernek nemet mondani erre a tételre, kifizetik

– fogalmazott Hodics Gergely a csatorna hírműsorának.

forrás: index 11-14; police.hu 11-12

Előző cikk

Erdei kerékpárút-felújítások

Következő cikk

Veszprém megyei tűzifa kereslet



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…