FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hatósági áras tűzifa átvétele

Az igénylők mintegy 35 százaléka már megkapta megyénkben a hatósági áras tűzifát – erről Fazekas József, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak. Arról is érdeklődtünk, hogy a két ünnep között lesz-e lehetőség az igényelt tüzelő átvételére, valamint érkeznek-e újabb igények a társasághoz.

– Csongrád-Csanád megyében továbbra is rendkívül nagy a lakosság által benyújtott új igény, az több mint háromszorosa a megyében a DALERD Zrt. által termelt éves kemény tűzifa mennyiségének. Átlagosan napi 280 köbméternyi igény érkezik be társaságunkhoz – közölte lapunkkal Fazekas József, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese.

Utoljára egy hónappal ezelőtt írtuk meg, hogy hol tart megyénkben a hatósági áras tűzifa igények kielégítése, éppen ezért kíváncsiak voltunk, hogy az ünnepekig körülbelül hányan kapják meg a kedvezménye árú tüzelőt. Fazekas József közölte, eddig a lakossági programban az igénylők mintegy 35 százaléka, szám szerint 1485 háztartás kapott tűzifát Csongrád-Csanádban.

Az igények kiszolgálása a rendelések leadásának sorrendjében történik.

– Kiadás még a jövő héten is lesz, de utána az év végi leltárak miatt csak januárban folytatódik a lakosság kiszolgálása. A kemény lombos tűzifát igénylőktől türelmet kérünk, mert saját forrás hiányában csak az átszállítás ütemének megfelelően van lehetőség a tüzelő átvételére – közölte a termelési vezérigazgató-helyettes.

Az igénylők 80 százaléka kemény lombos tűzifát szeretne vásárolni, de a megye adottságainak megfelelően helyben elsősorban lágy lombos fa kitermelésére van lehetőség. Ezért a kemény lombos tűzifa igényt saját fakitermelésből kielégíteni nem lehetséges.

– Emiatt a Dunántúl erdőben gazdagabb vidékéről folyamatosan szállítanak át kemény lombos tűzifát megyénkbe is kamionon és vagonban az Agrárminisztérium döntése alapján. Eddig 3 ezer 266 köbméter kemény tűzifa érkezett, amelyet a megye területén kijelölt 7 átadási ponton értékesítünk. Emellett a DALERD Zrt. saját termeléséből erdei rakodókon is értékesíti elsősorban lágy lombos tűzifáját. A helyben megtermelhető lakossági lágy lombos tűzifa, és az önkormányzatok által igényelt szociális tűzifa kiszolgálása saját termelésből folyamatosan halad. A helyhatóságok megrendelésére eddig 2 ezer 387 köbméter tűzifát adtunk át, amelyet ők osztanak ki rászorultsági alapon szintén a lakosságnak – részletezte Fazekas József.

Az igényeket személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján. A kemény lombos tűzifa erdei köbmétere 30, míg a lágy lombos és a fenyő tűzifa erdei köbmétere 19-19 ezer forintba kerül, az igénylők hengeres fát kapnak 1-2 méteres hosszúságban.

forrás: DELMAGYAR 12-15

Előző cikk

PEFC fotópályázat győztesei

Következő cikk

A zöldek négy nagy hazugsága



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések