FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nagypaneles, előregyártott faépület Sopronban

A DentAvantgArt egy fogorvosi, fogtechnikai eszközök értékesítésével foglalkozó vállalkozás. Új telephelyük több funkciót lát el egyszerre: az irodai és kereskedelmi munkafolyamatok mellett oktatásoknak és gyakorlati tréningeknek is helyet biztosít. 

“Ismét egy 21. századi projekt amiben az előregyártás, a nagypaneles építési technológia, a természetes farostalapú hőszigetelések és a legmodernebb gépészeti rendszerek társultak! Köszönjük a megtisztelő bizalmat, hogy a megvalósításban generálkivitelezőként részt vehettünk!” Ubrankovics Kft.

A választás a Sopron aranyhegyi ipari parkban található tervezési területre esett az északkeleti elkerülő út közelsége miatt. A helyszínen már egy kialakult épített környezet fogadott bennünket. A szomszédos telkeken többnyire utcára merőleges tengelyű, egyszerű szendvicspanel szerkezetű csarnoképületek találhatóak, ez határozta meg tervezett épületünk tömegalakítását. Egyszerű, utcára merőleges, alacsony hajlásszögű, nyeregtetős archetípust választottunk.


Egy fogászati vállalkozás központja Sopronban

Az épület könnyűszerkezetes, nagypaneles technológiával készült. A ház kivitelezőjével és a szakági tervezőkkel szorosan együttműködtünk a gyártmánytervek készítésénél, a lehető legpontosabb és legegyszerűbb kivitelezési folyamatokra törekedve. A hátsó gazdasági bejárat az épület áruszállítási és logisztikai pontját jelölte ki. A főbejárat egy zárt, belső udvarból közelíthető meg, ami az elosztási funkciók kiszolgálása mellett nyári rendezvények helyszíneként is fontos szerepet kapott. Az előtérből közelíthető meg az üzlet, a rendezvények, kurzusok helyszíne és a napi ügyvitellel foglalkozó irodák is. 

Köszönhetően a fogtechnikai niche különleges adottságainak, a projekt tervezését komoly kutatómunka előzte meg. Beleláttunk a fogtechnikai folyamatokba és megismertük a forgalmazásra kerülő fogtechnikai berendezéseket. Az épületben tartandó gyakorlati képzések miatt is fontos volt megértenünk ezek használatát, mielőtt belevágtunk volna a belsőépítészeti tervezésbe. Az esztétikai koncepció a higiénikus, orvostechnikai irány és az otthonos, közvetlen hangulat jó arányú, praktikus házasítását célozta meg. A megbízó töretlen lelkesedéssel és szakmai bizalommal támogatott minket, igazi partneri együttműködésben született meg a végső eredmény.

Egy fogászati vállalkozás központja Sopronban

A feladat sokrétű volt, hiszen kialakításra került egy, a központi előtérből nyíló üzlet, valamint egy nagy, többfunkciós bemutató-, és kurzusterem is. Ebben a többfunkciós térben a forgalmazott termékek bemutatásán kívül folyamatosan foglalkoznak fogtechnikusok képzésével, hosszabb-rövidebb kurzusok keretén belül. Emiatt vált már a tervezés korai fázisában hangsúlyos elemmé a kurzusasztal, melynek tervezése összetett műszaki és világítástechnikai követelményeinek köszönhetően, érdekes és tanulságos feladat volt.

Az oktatások alatt fontos szerepet játszó fogtechnikai berendezések a kurzusasztal körül kaptak helyet. Fontos szempont volt, hogy a gyakorlati képzések során elérhető közelségben legyenek ezek a berendezések. Az orvostechnikai hangulatot a fa anyaghasználatával lágyítottuk. A tér fókuszpontját egy régi fodrászszék jelöli ki, ami mintavételi helyként funkcionál. 

Egy fogászati vállalkozás központja Sopronban, Tervezők: AZ Építészstúdió Kft., Belsőépítészet: BAKONYIBEA.interiors Kft, Fotó: Bálint Bence

A gipsszel kapcsolatos munkafolyamatokat külön helyiségbe szerveztük át, hogy ne terheljük további funkciókkal a bemutatótermet. Üvegfallal választottuk le a bemutatótértől, amely lehetővé teszi a kommunikációt és vizuális kapcsolatot teremt a két rész között.

forrás: építészfórum

Előző cikk

Kecskemét Erdőparkja egyre zöldebb

Következő cikk

Faanyaglogisztika 4.0Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések