FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

TIMBETER – erdészeti innováció

Az észt Timbeter hivatalosan is bekerült a DIGITALEUROPE 2023-as Future Unicorn Award (Jövő Unikornisa Díj) 9 jelöltje közé, amely a legígéretesebb európai technológiai cégeket elismerő éves díj.

[FATÁJ kiegészítés: Unicorn (magyarul unikornis) = A legalább 1 milliárd dolláros értékelést elérő startupok neve.  A kifejezést Aileen Lee befektető 2013-ban alkotta, utalva arra, milyen ritka, hogy egy startup eléri ezt a státuszt. Ekkor 39 cég használhatta magára az újdonsült kifejezést. A CB Insights adatbázisa szerint jelenleg több mint 470 startup számít unikornisnak, a tech szektorban az elitklubot ma már a decacornok (10 milliárdos értékelés) és a hectocornok (100 milliárd dollár) jelentik.] 

A győztest március 8-án, a Masters of Digital, a DIGITALEUROPE éves kiemelt konferenciáján Mariya Gabriel, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős európai biztos fogja kihirdetni.

Anna-Greta Tsahkna, a Timbeter vezérigazgatója kijelentette: “A Future Unicorn Award 2023 jelöltjei között lenni nagy elismerés a csapatunk számára. Az összes kontinensen működő szervezetekkel való együttműködés bizonyítja, hogy megoldásunk megoldja az átláthatósággal, nyomon követhetőséggel, hatékonysággal és elszámoltathatósággal kapcsolatos egyetemes kihívásokat az erdészeti ágazatban. Sikerünket a kutatás-fejlesztés iránti elkötelezettségünknek és a befektetőink bizalmának köszönhetjük, hogy hosszú távon látunk. Lenyűgöző látni, hogy a szabályozó hatóságok és a hagyományos erdészeti ágazat lassan érdeklődést mutat az átláthatóbb, nyomon követhetőbb és pontosabb erdészeti információk iránt. Az éghajlat-politika fontos hajtóerő ebben a kérdésben. Határozottan hiszünk abban, hogy a digitális átalakulás és az innovatív technológia hasznosítása az erdészeti ágazatban 100%-ban szükséges a fenntarthatóbb jövő érdekében.”

Timbeter mobilalkalmazás

Cecilia Bonefeld-Dahl, a DIGITALEUROPE főigazgatója elmondta:
“Ma a világ egyszarvúinak mindössze 12 százaléka európai. Ez messze nem elégséges egy olyan időszakban, amikor Európa globális versenyelőnyét igyekszik érvényesíteni. Az idei lenyűgöző lista a legzseniálisabb scale-up vállalkozásokról a kritikus ágazatokat képviseli az energiától és a zöld technológiától a kiberbiztonságig. Világosan tükrözik Európa legégetőbb kihívásait és az európai innovátorok megoldásokat kínáló erejét. A valóban erőt adó innovációs ökoszisztéma felé vezető út azonban még mindig nagyon rögös. Míg az USA és Kína a GDP 3,58%-át, illetve 1,34%-át fekteti be a scale-up vállalkozásokba, addig Európa 0,53%-a nyilvánvalóan nem elég. Ráadásul sok európai innovátor az uniós országok közötti akadályoktól szenved, ami megakadályozza őket abban, hogy elég gyorsan méretezzenek. Ezt kell szem előtt tartanunk, amikor jövőre ünnepeljük az EU egységes piacának 30. évfordulóját”.

Timbeter Landscape

A Jövő Unikornisa díj lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk, miért számítanak az európai egyszarvúak

Az immár hatodik éve megrendezésre kerülő Future Unicorn Award olyan európai scale-up vállalkozásokat díjaz, amelyekben megvan a potenciál, hogy a jövő technológiai óriásaivá váljanak. A jelöltek listáját a DIGITALEUROPE nemzeti szakmai szövetségeivel együttműködve állították össze, amelyek 29 európai ország digitális és technológiai ágazatát képviselik.

A díj nagyszerű lehetőség arra, hogy bemutassa azokat a feltörekvő európai scale-up vállalkozásokat, amelyekben megvan a potenciál, hogy a jövő unikornisai (azaz az egymilliárd dollárnál nagyobb értékű scale-up vállalkozások) legyenek, és rávilágítson arra, hogy Európában megvan minden ahhoz, hogy digitális vezető szerepet töltsön be.

Ma a világ unikornisainak mintegy 12%-a Európában működik. Bár ez jelentős növekedés a 2014-es mindössze 6%-hoz képest, ez közel sem elégséges. A DIGITALEUROPE a digitális vezetés sikerességi mutatói között azt a célt tűzte ki, hogy 2025-re Európa adjon otthont a világ unikornisai legalább 25%-ának.

A korábbi díjazottakat az EU legmagasabb politikai vezetői, például von der Leyen bizottsági elnök és Gabriel biztos is elismerte és megünnepelte eredményeiket. Ketten közülük ma az Európai Bizottság és a DIGITALEUROPE magas szintű szakértői csoportjainak tagjai.

A Timbeterről

A Timbeter digitális megoldása megváltoztatja az erdészeti ágazatot azáltal, hogy még egyszerűbben teszi lehetővé a fenntartható erdőgazdálkodást, növeli a munkavállalók biztonságát, maximalizálja az egyes faanyagok, rönkök értékét, segít optimalizálni a logisztikát és garantálja a tisztességes kereskedelmet. Emellett segít a faellátási lánc nyomon követésében és ellenőrzésében, támogatja a kormányokat és a bűnüldöző szerveket az illegális fakitermelés megelőzésében és a kitermelt mennyiségek jobb áttekintésében.


A Forest Machine Magazine-t több mint 40 éves gyakorlati tapasztalattal rendelkező erdészeti szakemberek írják és szerkesztik. Elkötelezettek az iránt, hogy tájékoztassák olvasóikat az iparág legfrissebb híreiről, nézeteiről és véleményeiről.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Forest Machine Magazine

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdeink lehetséges jövője – az okoserdő

Következő cikk

TREEMETRICS - digitális erdőfelügyelet mérföldköve



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések