FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Orosz fűrészáru exportvámok 2025. végéig

Wood boards at the sawmill in winter

Oroszország Kormánya a 22% feletti nedvességtartalmú fenyő- és értékes lombos fűrészárura (a kezeletlen faanyagok exportjára vonatkozó) kivetett védővámot három évvel, 2025. december 31-ig meghosszabbítják – jelentette az Interfax Viktorija Abramcsenko miniszterelnök-helyettesre hivatkozva.

A Mihail Mishustin miniszterelnök által aláírt rendeletet a jogi információk hivatalos portálján tették közzé.

“A határozat célja az erdészeti komplexumuk fejlesztését célzó intézkedéscsomag folytatása. Szükség van a faanyag feldolgozásának fejlesztésére az országon belül és a magas hozzáadott értékű termékek előállítását célzó beruházásokra” – nyilatkozta Viktorija Abramcsenko miniszterelnök-helyettes a sajtószolgálaton keresztül.

A magasabb vámtételek bizonyos fafajok kivitelére vonatkoznak, 22%-nál nagyobb nedvességtartalmú, 10 cm vastagságú és szélességű faanyagok esetében. Így a kiviteli vámok köbméterenként 200 euró a fenyő fűrészáru, 250 euró a bükk, 300 euró a kőris és 370 euró a tölgy esetében – emlékeztetett a miniszterelnök-helyettes hivatala.

Az egyéb tűlevelű (fenyő) fűrészáru kiviteli vámja köbméterenként 10%, de legalább 13 euró, a tölgyé 10%, de legalább 15 euró, a bükké és a kőrisé 10%, de legalább 50 euró.

Ezeket a vámokat 2021. novemberében vezették be, eredetileg a 2022. január 2. és 2022. december 31. közötti időszakra. A kormány azzal magyarázta bevezetésüket, hogy korlátozni kell a feldolgozatlan faanyag fűrészáru (úgynevezett “fedőáru”) álcája alatt történő exportját az országból. 2022. január 1. óta Oroszországban szinte teljes kiviteli tilalom van érvényben a feldolgozatlan fenyő és értékes lombosfa kivitelére (ezeket csak a Finnországgal és Koreával közös két határátkelőn keresztül lehet exportálni).

szerk/ford: Tóth János, forrás: InterFAX

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

FEP - az európai parkettapiacról

Következő cikk

AI - szürreális fa installációk



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések