FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

AI – szürreális fa installációk

Fenyőkéreg kunyhójától kezdve egy fatörzs belsejében kialakított koncerttérig, Ulf Mejergren régóta kutatja a természet erejét, kísérletezik a fák és a növényzet manipulálásának évszázados gyakorlatával, hogy magával ragadó installációkat hozzon létre.

Most a digitális birodalomba merülve, a texasi Mebane Galériában megrendezésre kerülő “Architecture After AI” című kiállításon mesterséges intelligencia által generált műalkotások sorozatát mutatja be, amelyek a fákat különféle szürreális struktúrákká alakítják át.

A Tree Manipulation Series című sorozatban az építész a Midjourney segítségével nyírfa- és fenyőligetek gyökereit és ágait szövi bonyolultan óriási játszóterekké, szeszélyes kilátótornyokká és sűrű erdőkké az virtuális erdőkben.

Ulf Mejergren Tree Manipulation Series című, mesterséges intelligencia tervezőeszközöket használó sorozatában olyan fákat mutat be, amelyeket interaktív művészeti installációkká alakítottak a tájban. A nagyméretű és szürreális jelenlétű, megmászható és lakható szerkezetek, amelyek többsége olyan funkciókat tölt be, mint a kilátók vagy menedékek az erdő mélyén.

Az építész almafákat csavar ki kerti környezetben elhelyezett pavilonokká, vadabb és nyersebb kompozíciókat morfondíroz össze kietlen erdőkben, sőt, ágakat olvaszt össze, hogy játszótereket hozzon létre kopár, jéggel borított tundrákon. Egyes jelenetek más fákkal összenövő ágakat ábrázolnak, míg mások egész törzseket rendeznek át, ezért mindegyiknek különböző időkerete van, egy évtől akár ötven vagy több évig, a növekedési eljárásoktól függően. “Talán azok a projektek a legérdekesebbek, amelyek eltávolodnak a kerti környezettől, mivel a kontraszt sokkal nagyobb a szelídítetlen környezettel szemben, mint egy már megszelídített kertben” – jegyzi meg. 

Ulf Mejergren folytatja: “A projektek e büféjét aligha lehetett volna elképzelni, ha nincs a mesterséges intelligencia. Ezzel az új eszközzel az ötletek és lehetőségek sokaságát lehet vizualizálni és értékelni, mielőtt a végső lépéseket megtennénk, hogy ezekből valóság legyen, mivel a fák irányítása hosszú időt és nagy odaadást igényel. Ezért egy ilyen projekt megvalósításának motivációjához elengedhetetlen, hogy legyen néhány jó célkép”.

szerk/ford: Tóth János, forrás: designboom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Orosz fűrészáru exportvámok 2025. végéig

Következő cikk

Energetikai felújítás = rezsicsökkentés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések