FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

FEP – az európai parkettapiacról

A bizonytalanságok, az infláció, a gyengülő kereslet és a faellátási nehézségek által jellemzett adott környezetben az európai parkettapiac 2022-ben a lehető legjobb eredményt érte el, bár várhatóan csökkenést mutat a virágzó 2021-es évhez képest.

A FEP – az Európai Parkett Szövetség – a tagvállalatoktól és a nemzeti szövetségektől kapott információk alapján úgy becsüli, hogy az európai parkettapiac teljes fogyasztási adatai 2022-ben 8,2%-kal csökkennek 2021-hez képest. Ezt az értékelést előzetes előrejelzésnek kell tekinteni, és a tagországok képviselőivel a FEP brüsszeli székhelyén tartott legutóbbi FEP elnökségi ülésen megvitatott legjobb becslések eredménye. A FEP hangsúlyozza, hogy ez az első előrejelzés, amely változásokat tartalmazhat, a jövő júniusban, a barcelonai közgyűlésen közlendő teljes körű adatokra várva.

A 2021. fellendülése után, amely során az európai parkettafogyasztás 6,2%-kal nőtt, és 10 éve nem látott szintet ért el, 2022-ben szinte valamennyi európai piacon csökkent a parkettafogyasztás, különösen a második félévben, a 2021. év azonos időszakához képest.

A felújításokból származó fellendülés véget ért, míg az új épületek építésének csökkenése, amely a növekvő költségeket és kamatlábakat tükrözi, 2023-2024-ben lesz igazán érezhető.

Mint általában, az eredmények országonként eltérőek. Svédország kivételével, ahol a piac stagnál, de 2023-ra mély csökkenést várnak, ami az új építés összeomlását tükrözi, és Svájc kivételével, ahol a parkettafogyasztás 9%-os növekedését mutatják, a többi európai ország csökkenő piacról számol be. Ez különösen igaz Ausztriára, Franciaországra és Németországra, ahol két számjegyű csökkenés tapasztalható.

FEP Közgyűlés és Parketta kongresszus 2023.

A FEP 67. közgyűlését és 47. parkettakongresszusát 2023. június 15-16-án tartják a spanyolországi Barcelona vibráló városában. A FEP már most várja a tagokat, a nemzetközi vendégeket és a sajtó képviselőit a parkettaipar eme exkluzív és várva várt eseményére.

Forrás: FEP, 2023-01-17
Fatájolta: MM

Előző cikk

Be az erdőbe! - Soproni Egyetem FMKK nyílt nap

Következő cikk

Orosz fűrészáru exportvámok 2025. végéig



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…