FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Oroszország kiterjeszti a faanyag exportkorlátozásokat

Az orosz kormány korábban szélesebb körű korlátozásokat vezetett be a faanyag exportjára: a 22%-nál nagyobb nedvességtartalmú, 10 cm-nél vastagabb és szélesebb fűrészáru egyes fajtáinak exportjára vonatkozó magasabb díjak 2022. január 2. és december 31. között élnek az országban.

Oroszországban hatályba léptek az egyes fűrészáru féleségek kivitelére vonatkozó magasabb vámtételek, amelyek célja a fűrészárunak álcázott nyersfa kivitelének megakadályozása.

Az orosz kormány korábban szélesebb körű korlátozásokat vezetett be a fakivitelre: a 22%-nál nagyobb nedvességtartalmú, 10 cm-nél vastagabb és szélesebb fűrészáru egyes fajtáinak kivitelére vonatkozó magasabb vámtételek január 2-tól 2022. december 31-ig érvényesek az országban.

A fenyő esetében köbméterenként 200 euróban határozták meg az árfolyamot, a nemes keményfára alkalmazott árfolyam pedig köbméterenként 250 és 370 euró között mozog – közölte az ipari minisztérium. Az ilyen fenyő és tölgy fűrészáru esetében az adómérték 10%, de legalább 13, illetve 15 euró köbméterenként, a bükkfa és kőris esetében pedig 10%, de legalább 50 euró köbméterenként.

“Ezt azért tették, hogy növeljék a magas hozzáadott értékű termékek exportját, és megakadályozzák bizonyos árucsoportok más árucsoportokba való átáramlását” – közölte a minisztérium. A vámok csak az Eurázsiai Gazdasági Unión kívüli export tekintetében lesznek érvényben.

A nyers fenyőt és az értékes keményfát (tölgy, bükk és kőris) január 1. óta csak két vasúti határátkelőn (Lotta a finn határon és Khasan az észak-koreai határon) keresztül értékesítenek. Ez lehetővé teszi, hogy akár 6 millió köbméter fenyőt is megtakarítsanak Oroszországban a hazai vállalatok általi feldolgozásra, ami hatással lesz a termékminőség javulására a hazai piacon és az ezzel kapcsolatos árcsökkentésre – mondta korábban Viktor Evtukhov ipari miniszterhelyettes.

Forrás: TASS

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ukrajnában 240 millió csemetét ültettek

Következő cikk

Fogyasztási cikk vásárok törlése Frankfurtban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések