FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

PEFC 4. francia felülvizsgálata

A 117 tagot számláló Forum PEFC-en keresztül a PEFC France – immár negyedik alkalommal – felülvizsgálja a fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó szabályokat.

A 2023. január 5. és március 6. között zajló nyílt konzultáción bárki kifejtheti a véleményét a Franciaország kontinentális területein (Korzikát is ideértve), valamint Francia-Guyanában található erdők kapcsán. A sztenderdek működési követelményeket tartalmazó része a fönntartható erdőgazdálkodás hat alapelvét veszi alapul:

  1. 1.      Az erdei erőforrások és a globális szénciklushoz való hozzájárulásuk fenntartása vagy megfelelő javítása.
  2. 2.      Az erdei ökoszisztéma egészségének és életképességének fenntartása.
  3. 3.      Az erdők (fás és nem fás) termelési funkcióinak fenntartása és fokozása.
  4. 4.      A biológiai sokféleség fenntartása, megőrzése és megfelelő növelése az erdei ökoszisztémákban.
  5. 5.      A védelmi funkciók fenntartása vagy megfelelő javítása az erdőgazdálkodásban (beleértve a talajt és a vizeket).
  6. 6.      A társadalmi-gazdasági funkciók és feltételek fenntartása vagy megfelelő javítása.

Ami Franciaországot illeti, a fórum egy, az agrárerdészeti területek tanúsítására és az erdőn kívüli fák integrálására vonatkozó mellékletet csatolt az előírás-rendszerhez, ami egyelőre kizárólag az agrárerdészeti területekre vonatkozik (így nem foglalkozik például a városfásításból származó faanyaggal kapcsolatos kérdésekkel). A dokumentum tartalmazza többek között:

  • a szintetikus gyomirtó szerek (glifozát) használatának tilalmát az erdőkben és az erdők föltárását szolgáló kapcsolódó területeken,
  • a rovarirtó szerek, gombaölő szerek és műtrágyák használatának tilalmát a magas ökológiai értékű erdőterületeken[2],
  • a műtrágyák használatának szigorúbb feltételeit (a kimerült talajok helyreállítására korlátozva, megtiltva azok használatát a vízfolyásoktól számított 50 méteren belül),
  • a fölújításokkal kapcsolatos új szabályokat, amik előírják a természetes fölújítást).

Új szabályokat vezettek be a fakitermelésre vonatkozóan is, nevezetesen tilos a fakitermelés a fokozottan védett területeken (kivéve, ha a szakhatóság engedélyezi) és a vízparti területeken,

  • 2 hektárnál kisebb célérték a 30%-nál nagyobb lejtésű területeken és a tájképileg nagyon érzékeny területeken,
  • 5 hektárnál kisebb célérték és 10 hektárnál kisebb küszöbérték (kivéve a monospecifikus ültetvényeket (lombosfajok hiányában, kivéve a nyárasokat) és ha a vágás szerepel az erdőgazdálkodási üzemtervben).

Francia-Guyana esetében a fórum több olyan új fejezettel egészítette ki a követelmény-rendszert, amik strukturálják az egyedi tanúsításokat, pontosítják a földolgozásra vonatkozó szabályokat, valamint módosítják a fölhagyott bányák (elsősorban külszíni fejtéssel művelt aranybányák) rekultivációjára vonatkozó előírásokat, illetve az erdőtelepítési tervezési folyamatot (a felülvizsgálat alatt álló és kezelési tervvel nem rendelkező erdők nem termelhetők ki). Ezen fölül készült egy további függelék is, ami az alacsony ökológiai hatású fakitermelésre vonatkozó szabályokat határozza meg. A másfél éves munka után elkészült új szabályrendszert megvitató konzultációs időszak tapasztalatai alapján készítendő összefoglalót a Forum PEFC értékeli és dönt arról, hogy milyen javaslatok kerüljenek be az új francia PEFC-szabványba, majd ez az anyag kerül a PEFC France elé. Az ez utóbbi által véglegesített anyagot a PEFC nemzetközi szervezete, a PEFC Council hagyja jóvá, az új szabályok a tervek szerint 2024 során léphetnek életbe.

forrás: Somogyi Norbert TéT-attasé, Magyarország Párizsi Nagykövetsége a PEFC-France alapján

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szén-lábnyom csökkentés a finn faiparban

Következő cikk

Agrártámogatásokat segítő kamarai meghatalmazások rendje



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések