FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szén-lábnyom csökkentés a finn faiparban

A finn faipari vállalatok csökkentik szénlábnyomukat. Fotó: N: Erkki Oksanen / Natural Resources Institute Finland

Hat olyan projektet soroltunk fel, amelyekkel az erdészeti ágazat (jelen esetben ezen belül a faipar) csökkenti szénlábnyomát.

Alacsonyabb energiafogyasztás a tisszú-papír (egészségügyi papír) gyártó gépen

Felújították a Metsä Tissue menti gyárának egyik tisszú-gyártó gépét, ami mintegy 15 százalékkal csökkentette az egy tonna előállított papírra jutó energiafogyasztást – jelentette szeptemberben az anyavállalat, a Metsä Group. A gép termelési kapacitása 15 százalékkal nőtt. A gépen friss rostból készült, főként a hazai piacra szánt tisszú-papír termékek készülnek.

A Metsä Tissue Mänttä-i gyárában felújították az egyik tisszú-papír gyártó gépet, ami mintegy 15 százalékkal csökkentette az egy tonna előállított papírra jutó energiafogyasztást. Metsa Group

A Mänttä gyárban toalettpapírokat, háztartási törülközőket, papírtörülközőket, zsebkendőket, ipari tekercseket, valamint sütéshez és főzéshez használt zsírpapírokat gyártanak. A gyár három papírzsebkendő és egy zsírpapír gyártó géppel, valamint 11 papírfeldolgozó sorral rendelkezik.

Üzemek szénlábnyomának csökkentése

Tavaly a Stora Enso több üzem szénlábnyomának csökkentésére irányuló projekteket jelentett be. Áprilisban a vállalat bejelentette, hogy a kelet-finnországi Joensuu-ban található Enocell cellulózgyárában a fosszilis nehéz fűtőolajat megújuló szurokolajra(1) cseréli. A gyárban emellett elkezdik a fehérítetlen cellulóz gyártását, amelynek szénlábnyoma ötödével kisebb, mint a fehérített cellulózé. Májusban a vállalat arról számolt be, hogy felújítja a kelet-finnországi Imatra városában található Kaukopää cellulózgyárában a vegyszer-visszanyerő vonalat. A felújítás javítja az energiahatékonyságot és növeli a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére szolgáló bioüzemanyag arányát.

(1) Szurokolaj: pitch oil. Ebből a pitch = fenyőgyanta, illetve az abból lepárlással nyert szurok (a vastagja). Tehát természetes alapanyag, illetve fűtőanyag. A témához találtam: Pitch oil production. Viszont nem tudom, hogyan nyerhető olyan mennyiségben, hogy ezzel nagyüzemi szinten lehessen a nehéz fűtőoéajat helyettesíteni. (MM)
A kelet-finnországi Imatra városában található Kaukopää cellulózgyár felújítása javítja az energiahatékonyságot és növeli a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére szolgáló bioüzemanyag arányát. Fotó: N: Stora Enso

Júniusban a Stora Enso bejelentette, hogy az ingerois-i gyárában felújítja a kartonpapírgyártó gép szárítóit. Az energiaforrást földgázról elektromos áramra váltották, ami mintegy ötödével csökkenti a gyár szén-dioxid-kibocsátását. Varkausban felújítják a barna állomány (valamilyen rostanyag) mosóberendezését. Ez körülbelül kétezer közepes méretű, villannyal fűtött családi ház éves fűtésszámlájának megfelelő megtakarítást eredményez. E beruházások együttes értéke meghaladja a 60 millió eurót.

Megújuló poliuretán lábbelik és textíliák számára

A dél-koreai Dongsung Chemical és a németországi UPM Biochemicals megújuló poliuretánt fejleszt ki lábbelikhez az ázsiai piacra. Az eredményeket később autóipari belső terek és ragasztók anyagaihoz is felhasználják majd.

A termék bioalapú monoetilén-glikolt (MEG) használ, és a számítások szerint legalább 70 százalékkal csökkenti a Dongsung szén-dioxid-kibocsátását a fosszilis MEG-hez képest. Fotó: N: UPM

A termék bioalapú monoetilén-glikolt (MEG) használ, és a számítások szerint legalább 70 százalékkal csökkenti a Dongsung szén-dioxid-kibocsátását a fosszilis MEG-hez képest. A bioalapú monoetilén-glikol gyártása 2023 vége felé kezdődik a kelet-németországi Leunában. A beruházás értéke 750 millió euró.

300.000 tonnás szén-dioxid-kibocsátás-csökkentés

Az UPM új, kombinált villamos- és hőerőműve a németországi Dörpenben 300.000 tonnával csökkenti a vállalat éves szén-dioxid-kibocsátását.

Az UPM célja, hogy 2030-ig 65 százalékkal csökkentse szén-dioxid-kibocsátását. Fotó: J: UPMA

A késő ősszel üzembe helyezett erőmű energiát termel az üzem számára, a többletet pedig az országos hálózatba táplálja. Ez hozzájárul a német energiarendszer stabilizálásához is. Az UPM célja, hogy 2030-ig 65 százalékkal csökkentse szén-dioxid-kibocsátását.

Visszatér a rönkúsztatás

November végén a Stora Enso bejelentette, hogy 14 év szünet után újra bevezeti a rönkúsztatást a faanyag gyárakba szállítására. A vállalat szerint a rönk vízi úton úsztatása a vasúti és közúti szállításhoz képest akár 75 százalékkal csökkenti a szállításból származó szén-dioxid-kibocsátást.

A rönkúsztatás a kelet-finnországi tavakon a faanyagszállítás hagyományos módszere. Fénykép: Stora Enso

A rönkúsztatás a kelet-finnországi tavakon a faanyagszállítás hagyományos módszere. A vízben tárolt faanyagnak köszönhetően a módszer megakadályozza az erdőkárokat okozó szú terjedését is. A rönk jelenléte a vízszűrő mikrobák környezetét is javítja, ugyanúgy, mint az üzemekben található biológiai víztisztító berendezésekben.

Rauma fűrészüzem: a beton fával helyettesítése

Az új hibrid elemek, melyekben LVL-el (rétegelt furnér deszka) kombinálják a betont, ökobarátabb szerkezetet eredményeztek a Metsä Fibre 2022 őszén átadott Rauma Fűrészüzemében.

A raumai fűrészüzem az első olyan épület, amelyet szendvicsszerű hibrid elemekből építettek. Fotó: M: Metsä Group

A fűrészüzem az első olyan épület, amelyet ilyen szendvicsszerű hibrid elemek felhasználásával építettek. Az elemek beépítése ugyanúgy történik, mint a hagyományos, betonból készült falelemeké. A faelem szén-dioxid-tárolót képez, és az elem könnyebb súlyának köszönhetően mind a beépítés, mind a szállítás során költségmegtakarítás érhető el.

Az elemeket a Lipa-Betoni gyártotta a kelet-finnországi Pieksämäkiben. A Metsä Fibre Rauma fűrészüzemében fenyőfát használnak nyersanyagként, és a mintegy 260 millió euró értékű beruházás a valaha volt legnagyobb fűrészipari beruházás Finnországban.

Bővebben: Új hibrid falelem kombinálja a betont és a fát

Forrás: forest.fi
Írta: Tero Karjalainen

Megjegyzés: Meg kell hagyni, mások a méretek, mint a hazai faipar esetén.

Fatájolta: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gombaismereti tanösvény Farkas-erdőn

Következő cikk

PEFC 4. francia felülvizsgálata



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések