FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Rönk-licit lesz Szlovéniában

2023. februárjában rendezik meg Szlovéniában a térség egyik legnagyobb rönk-licitjét Slovenj Gradecben.

Szlovéniában évente egyszer tartanak nagyobb faárverést Slovenj Gradecban. A szervező a Szlovén Erdőtulajdonosok Szövetsége, valamint a Mislinjska Dolina Erdőtulajdonosok Szövetsége és a Szlovén Erdészeti Intézet. Az aukcióra általában az év elején kerül sor, az előkészületek pedig már ősszel megkezdődnek. Emellett a SiDG állami erdőgazdálkodási vállalat is szervez aukciókat a szlovén állami erdők legértékesebb faanyagának értékesítése céljából.

A részvétel feltételei:

A Slovenj Gradeci faárverésen bárki részt vehet, aki kivételes minőségű fával rendelkezik. Az aukciós értékesítés előkészítése az aukciót megelőző évben kezdődik. Először is meg kell határozni a jó minőségű faanyagú fát vagy fákat, amelyek alkalmasak a kivágásra. Körülbelül két hónappal az árverés előtt a körzeti erdész meglátogatja a megfelelő fákat. A rönköket körülbelül egy hónappal az aukció előtt hozzák az aukciós helyszínre, a szállítást pedig maga a tulajdonos szervezi meg és fizeti. Így a tulajdonosok fizetik az aukció költségeit is.

A rönkök szállítása a 17. alkalommal megrendezésre kerülő árverés helyszínére 2023. január 3. és 18. között zajlik. A vevők január 25-től február 7-ig délelőtt 10 óráig tekinthetik meg a kínálatot, majd ezt követően kezdődik a nyilvános ajánlatok felbontása is. Ekkor jár le az ajánlattételi határidő. A licit nyílt napját, amikor az eredményhirdetésre kerül sor, február 22-re tervezik.

2022-ben a legmagasabb árat a Kočevski Rog-i állami erdőkből származó hegyi juhar rönk érte el, amelyért egy olaszországi vevő köbméterenként 23 800 eurót, ill. 47 838 eurót kínált a teljes rönkért. Ez új abszolút licitrekord volt.

2022-ben összesen 836 tulajdonos 6354 rönköt sorakoztatott fel az aukción, összesen 6843 köbméter fát. Rekordnagyságú 56 vevő nyújtotta be ajánlatát, ebből 22 szlovén.

A Mislinjse dolina Erdőtulajdonosok Egyesülete, a Szlovén Erdőtulajdonosok Egyesülete és a ZGS tájékoztat, hogy az idei árverésre a Slovenj Gradec – Podgorje főútvonalon kerül sor. A helyszín a Koroška Mezőgazdasági és Erdészeti Szövetkezet üzleti egységének közvetlen közelében található, Podgorska cesta 97a, 2380 Slovenj Gradec.

Az utolsó két év árverésének legmagasabb árai (euro/m3):

Az árverést szervező / lebonyolító vállalkozásról

“Csapatunk olyan személyekből áll, akik az egyes szakterületeken szerzett tudásuk és tapasztalatuk révén egy rendkívül hatékony kollektívát alkotnak.

Szolgáltatásainkat Szlovénia egész területén nyújtjuk, és természetesen az európai nyitott piac lehetőséget biztosít az együttműködésre Szlovénia határain kívül is.
Kiváló minőségű, gyors reagálású erdészeti szolgáltatásaink, megbízható logisztikánk és kiterjedt értékesítési hálózatunk lehetővé teszi számunkra, hogy versenyképesek maradjunk a piacon. A betakarítást és a továbbítást a terepviszonyoktól függően géppel vagy kézzel végezzük. Mindenféle erdészeti választékot felvásárolunk, tűlevelű és lombos rönköt, valamint papírpépet és tűzifát értékesítünk. A fenntartható erdőgazdálkodás mellett az erdőtervezési menedzsmenttel kapcsolatos szaktanácsadást is kínálunk.”

Szlovéniában az erdők 75%-a magántulajdonban van, míg 25%-a önkormányzati vagy állami tulajdonban van. A legfrissebb adatok szerint Szlovéniában 313 000 erdőparcella van, és 461 000 erdőtulajdonos.
Az erdőparcellák széttagolt eloszlása és az egyes parcellák társtulajdonosainak nagy száma néha megakadályozza az optimális erdőgazdálkodást. Egyes tulajdonosok nem is kezelik erdeiket.

szerk/ford: Tóth János, forrás: TIAMA;
Köszönet illeti a közreműködésért Grédlics Bernadettet
(KGA asszisztens, Magyarország Nagykövetsége Ljubljana)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A fától látni az erdőt!

Következő cikk

Kilátások a faablakok piacán



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések