FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fától látni az erdőt!

Interjú: Csanádi Viktor, az Erdőmentők egyik alapítója és vezetője, számos különböző jótékonysági projekt megálmodója, három kis erdőjáró édesapja.

Miért a fák, honnan jön az erdők védelme iránt érzett elhívásotok?

Már a kezdetektől különösen fontos szerepet töltött be az erdő a szívünkben. A természet olyan megnyilvánulási formája, amelyet közvetlenül használ és felhasznál az ember, a bölcsőtől a koporsóig. Egy rét is csodálatos, de ha csak be nem építjük vagy ültetvényt nem csinálunk belőle, akkor azt ritkán vesszük el a természettől. Az erdő viszont évezredek óta csak ad, és nyilván nem önként. Az életünk a szolgáltatásaira épül. Ezért éreztük úgy, hogy tartozásunk van felé. Hogy vissza is kell adnunk. Nem azért, mert fenyeget a klímakatasztrófa, nem azért, mert pocsék a levegőminőség, nem azért, mert a talaj és a víz számunkra oly fontos jelenlegi formája erdő nélkül halálra ítéltetett, de még csak nem is azért, hogy az unokáink is élvezzék a madárdalt, hanem azért, mert tartozunk.  

Folytassuk egy kijózanító kérdéssel: milyen Magyarország erdőségeinek állapota, kiterjedése, miért fontos az Erdőmentők Alapítvány tevékenysége?

Nos, világviszonylatban nem állunk rosszul. Ugyanakkor a gyakran hangoztatott százalékok csupán az igazság egy árnyalt, távoli képét mutatják, hiszen nem mindegy, hogy milyen az erdőállományaink kor- és fajösszetétele, természetessége, biológiai sokszínűsége, nem mindegy, hogy a megváltozott klimatikus viszonyok közt a jelenlegi állományok milyen túlélési valószínűségekkel bírnak középtávon. Így hazai viszonylatban is van min javítani, de ha a világerdőt nézzük, akkor tényleg katasztrofális a helyzet. És hogy mit változtat ezen az Erdőmentők munkája? Szinte semmit és mégis rengeteget. Mit változtat a globális hulladékproblémán, ha én egy PET-palackot a megfelelő kukába dobok? Kicsi ország vagyunk, és bár hazánkban mi vagyunk a legnagyobb létszámú speciálisan erdővédelmi szervezet, a lehetőségeink mégis láthatatlanul eltörpülnek a bolygó erdőinek szükségletei mellett. De minden elültetett fa az életet jelenti, és minden az erdőről kihozott apró szemét egy kicsit kevesebb halált.

Mik azok a mérföldkövek az alapítványotok működésében, és az elért eredményekben, amikre a legbüszkébbek vagytok?

A legnagyobb büszkeséggel egyértelműen a létszámunk gyarapodása tölt el bennünket. Egy kedves barátommal ketten kezdtük a munkát, eleinte a családjaink és ismerőseink csatlakoztak hozzánk, majd egyre több elkötelezett ember, szakemberek és lelkes önkéntesek, akik megtaláltak valamit nálunk, amit máshol nem. Mára pedig immár 1500 fővel mentjük az erdőt vállvetve országszerte. Törlesztjük a tartozást, visszaadunk az elvett életből és arra tanítjuk az embereket, hogy miként vegyenek el kevesebbet.

Megjelent nemrég egy csodás francia dokumentumfilm: A Tölgy. A filmben egyetlen mondat sem hangzik el, mégis nagyon beszédes minden képkocka. Nektek mit üzent, illetve Ti és a hozzátok hasonló szervezetek mit üzennek általa az nézőknek? 

A film egyszerűen fantasztikus. Leesett állal néztük, amikor először láthattuk. Meg aztán másodszor is, és alighanem így lesz minden alkalommal. Bámulatos felvételek, kivételes elcsípett pillanatok. És mindez teljesen narráció nélkül, de mégis lebilincselően izgalmas formában. Az erdőről kapott képünk mindig kicsit torz, amikor azt például egy kirándulás alkalmával szemléljük, hiszen az ember jelenléte megváltoztatja. Még ha egyedül is megyünk ki, egy ember már akkor is van ott. Ebben a filmben viszont a készítők gyakorlatilag szervültek az erdőben, így annak valami szürreálisan természetes arcát ismerhetjük meg a filmművészeti alkotásból. Az igazi üzenete szerintem az, hogy az erdő nem csupán néhány fa, pár lágyszárú és jó esetben két mókus, hanem valami olyan hihetetlen fajgazdagság és az élet összetettségének, valamint együttműködésének olyan elképesztő foka, amit meg kell óvnunk, bármi áron. Ebben a megóvásban is segít a film, illetve a hazai terjesztők nagylelkű felajánlásán keresztül a maguk a nézők, hiszen minden eladott jegy után 100 forinttal támogatják a munkánkat.

Hogyan kapcsolódhatnak magánszemélyek (fiatalok és idősebbek) az erdőmentők mindennapjaikhoz? 

Minden tevékenységünk emberi munkára alapul, így minden egyes segítő kézre szükségünk van. Önkénteseink köre folyamatosan bővül, ami elengedhetetlen a szintén bővülő feladatkörök mellett. Az ő életük rendkívül változatos. Egyik nap erdőültetés, másik nap erdőtakarítás, a harmadikon egy törött lábú mókust kell pártfogolni, a negyediken madárodúkat építeni, az ötödiken pele családokról gondoskodni, de a sort 365-ig is folytathatnám. Ez nem egy megunható hobbi, hanem egy életforma, ami megannyi izgalommal, örömmel és néha könnyekkel teszi változatossá a mindennapokat.

Kiemelt partneretek idestova több mint 8 éve a MagNet Bank. Hova jutottatok a közös munkában és mik a további céljaitok? 

A MagNet Bank már akkor meglátott bennünk valamit, amikor mások még csak mosolyogtak a kis csapaton, amiben ugyan már akkor is számos igen komoly szakember volt jelen, de a tevékenységünk mégis szokatlanul lelkesedésre épülő volt, sok mindenben eltérve a megszokott természetvédelmi kezdeményezésektől és attitűdtől. Az első években a Bank zöld elkötelezettségével harmóniában számos olyan programot szerveztünk, ahol a dolgozók tevőlegesen is részt vehettek a természet megóvásában. Aztán mindig jött valami plusz az együttműködésünkben, a Közösségi Adományozási Program, a Segítő Bankkártya Program, a nagyléptékű faültetés támogatása, és ami még ezeknél is nagyobb lendületet adott mindig, az a bank munkavállalóinak töretlen hite abban, hogy a világ mindig lehet jobb. Alig várjuk a következő telefonhívást, amikor egy kedvesen ismerős hang szólal majd meg a vonal túlvégén: „Viktor, van egy új ötletünk…”.

A MagNet Bank elnöke, Fáy Zsolt 2019-ben tette először azt a vállalást, hogy a Bank minden ügyfele után ültet egy fát. 2019. november 17-én 200 ügyfelünkkel közösen kezdtük meg a csemeték ültetését Ócsán, és egy nap leforgása alatt kb. 1.500 fát ültettünk. 2019-2022 tavasza között eddig 50.000 facsemete ültetéséről gondoskodott a Bank a MagNet Tölgyesben, az Erdőmentők Alapítvány szakértő közreműködésével. A vállalást a jövőben is tartjuk, így 2023-ban a Sopron Bank felvásárlásának köszönhetően további faültetési szakaszok következnek!

forrás: MagnetBank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szélsőséges időjárás és a klímaváltozás

Következő cikk

Rönk-licit lesz Szlovéniában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések