FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az európai fakereskedők lassulást jósolnak

Az Európai Fakereskedelmi Szövetség (ETTF) Amszterdamban tartott taggyűlésén megvitatták a jelenlegi piaci helyzetet és az év hátralévő részének kilátásait. A tagországokban az első és részben a második negyedévben is nagyon jó volt az üzletmenet.

Ez különösen igaz az építőiparra, mint vásárlóra, az építési faanyagra, a tömörfa és a gyalult termékekre. A barkácspiacot viszont csökkenőnek jellemezték. Erről különösen a spanyol és a francia tagok számoltak be. Az ETTF szerint azonban ez minden más változásra is vonatkozik. Összességében a kereskedelem készletei jól feltöltöttek, és az év folyamán eladásra kerülnek. Vita alakult ki arról is, hogy a készleteket azonos szinten kell-e feltölteni.

A szankciók következményei

Az EU ötödik szankciós csomagja, amely megtiltja a fa és fatermékek behozatalát Oroszországból és Fehéroroszországból, jelentős következményekkel jár az egész európai faanyagimportra nézve. A jelenlegi becslések szerint a nyírfa rétegelt lemez vagy vörösfenyő pótlását a készletek legkésőbb 2023-tól történő eladása után nagyon nehéz lesz megoldani. Nyitva marad a kérdés, hogy például a kínaiak nem fogják-e jobban kiszolgálni magukat az orosz piacon, és ezért csökken-e a belföldi piacról Kelet-Ázsiába irányuló export.

Gyengülő üzleti dinamika

Az európai fakereskedelem az év második felében az üzleti dinamika jelentős lassulására számít. Az ETTF szerint a legfontosabb vevőcsoportok rendelésállománya még mindig tele van, de kétséges, hogy ezt követően lesznek-e új megrendelések ugyanilyen nagyságrendben. A nehéz gazdasági helyzet, az infláció, az emelkedő jelzáloghitel-kamatlábak és a nehéz árbecslések miatt nagyobb visszafogottság várható. A logisztikai helyzet továbbra is feszült Európa nagy részén, és Nyugat-Európából mindenhol jelentős munkaerőhiányról számolnak be, amely a szövetségek becslései szerint az elkövetkező években tovább súlyosbodhat.

Több bürokrácia a faanyagimportban

Az ETTF elnöke, Ad Wesselink, Kampen (NL), összefoglalóan rámutatott, hogy a forgalom részben jelentős növekedése alapvetően az árakkal függött össze, és jelentős szervezési és működési munkát okozott a kereskedelmi és importáló vállalatoknak. Az ETTF közgyűlése továbbra is intenzíven foglalkozott az EU Bizottság által tervezett különböző szabályozási intézkedésekkel, elsősorban a kizárólag erdőirtásmentes eredetű termékek behozatalára vonatkozó, készülő szabályozással. Jelen állás szerint az új tervezet több bürokráciát jelent a faimport számára; az ETTF az elmúlt hónapokban több ponton is intenzíven részt vett a vitában. A rendelettervezet jelenleg az uniós tagállamoknál van, és ott tárgyalják. Két és fél év után először kerülhetett sor az ETTF közgyűlésére a jelenlétben.

szerk: Tóth János, forrás: ETTF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szakirányú továbbképzések az Erdőmérnöki Karon

Következő cikk

Gábor Dénes-díj 2022 – pályázati felhívás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések