FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Rönkárverés Alsó-Ausztriában

Ez a tölgyrönk több mint 12 000 eurót ért: Johannes Bendl, az Alsó-ausztriai Erdészeti Egyesület vezérigazgatója, Franz Fischer, az Alsó-ausztriai Erdészeti Egyesület elnöke, Franz Raab kamarai igazgató, I. Natalie erdőkirálynő és Werner Löffler erdészeti igazgató (balról) © LK NÖ/Georg Pomaßl

Az alsó-ausztriai Heiligenkreuzban 177 erdőgazdálkodó és erdőgazdaság 1843 rönkje vett részt a 21. minőségi lombosrönk árverésen. Az Alsó-Ausztriai Agrárkamara szerint a rendezvény teljes sikerrel és kiváló eredményekkel zárult. Kínálatban is és keresletben is a legfontosabb fafaj még mindig a tölgy.

Január 26-án Heiligenkreuzban került sor az Alsó-Ausztriai Erdészeti Szövetség és az Alsó-Ausztriai Agrárkamara által szervezett 21. minőségi faanyag árverésre. “A lombosfa-árverés abszolút csúcspont a vidéki erdőtulajdonosok számára. Ez az értékesítési lehetőség különösen a kisebb gazdaságoknak kínál lehetőséget arra, hogy jó árat érjenek el a kivételes minőségért. Megfigyelhetjük, hogy van igény a magas minőségre, és hogy hajlandóak is megfizetni érte a megfelelő árat” – hangsúlyozza Andrea Wagner, az alsó-ausztriai agrárkamara alelnöke. Ezt mutatja például az összes leszállított fa átlagára, amely idén 651 €/m3 volt, ami rekordértéket jelent.

Az árverés az osztrák és külföldi faipari szakértők fontos találkozóhelyévé vált – hangsúlyozzák a szervezők. Idén 36 vevőt köszöntöttek Ausztriából, Németországból, a Cseh Köztársaságból, Magyarországról, Szlovéniából és Svájcból.

Franz Fischer, az Alsó-ausztriai Erdészeti Egyesület elnöke, Franz Schrimpl Holz Schrimpl tulajdonos, Maximilian Heim, a Heiligenkreuz-i apátság apátja és Andrea Wagner, az Alsó-ausztriai Agrárkamara alelnöke (balról) © LK NÖ/Georg Pomaßl

A sötét árnyalatú fafajok felé mutató trend folytatódik. “Az oroszlánrészt a tölgy tette ki. Ez volt a legkeresettebb fafaj. Ez a tölgyre benyújtott ajánlatokban is megmutatkozik, amelyek az előző évhez képest jelentősen megnőttek” – magyarázza Franz Fischer, az Alsó-ausztriai Erdészeti Egyesület elnöke. Ezt mutatja a legmagasabb köbméterenkénti licit is – egy tölgy 3392 €-t kapott. A fekete dió, a kerti dió és a berkenye is nagy keresletnek örvendett. Az idei árverés kiváló eredményét az a tény is alátámasztja, hogy 283 rönkfából 1000 eurót meghaladó köbméterenkénti árat értek el.

szerk/ford: Tóth János, forrás: NÖForstverein

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Faültetés - Balassagyarmat

Következő cikk

Globális Fapiac 2023



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések