FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

HS Timber csökkenti a termelést

A HS Timber Group bejelentette, hogy a Rădăuți/Románia telephelyen 2023. április 1-től várhatóan egyharmadával csökkentik a ragasztott fatartók (glulam) gyártási kapacitását (ázsiai piacokra készülő, házépítéshez használt szerkezeti fatermékek). Az eddigi három műszakból egyet leállítanak.

A termelési kapacitás csökkentése a Rădăuți-i telephelyen 160 alkalmazottat érint.

A vállalat arra törekszik, hogy sokuknak a romániai csoporton belüli továbbfoglalkoztatást kínáljon. A többi esetben arra törekszenek, hogy a társadalmi hatást a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Már 2022. januárjában, illetve 2022. első negyedévének végén is szükségessé vált a vállalatcsoport romániai Suceava régióban lévő tevékenységének átszervezése.

A Rădăuți-i telephelyen a termelési kapacitások csökkentésének okai – akárcsak 2022-ben – a kedvezőtlen helyzeti tényezők. A HS Timber Group számára a romániai fenyő hengeresfa felvásárlását 2016. óta törvényileg korlátozzák. A szomszédos Ukrajna és Oroszország az ott érvényben lévő exporttilalmak és háborús cselekmények miatt már nem nyersanyagszállítók. Románia ezen régiójának elavult vasúti infrastruktúrája, valamint a terhes importszabályozások megnehezítik a faanyag importját az Európai Unió más államaiból. Emellett a zöldáram termelése és értékesítése is nehezebbé válik.

A HS Timber Group két fűrészüzemet és egy farostlemezgyárat üzemeltet még más romániai helyszíneken. Ezeket nem érinti a termelési kapacitás csökkentése.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HSTimber

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szociális tűzifa - KEFAG Zrt.

Következő cikk

Hol a fa? Itt a fa!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések