FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

“Erdők és az egészség” 2023-ban a téma az erdők nemzetközi napja alkalmából

Az ENSZ Közgyűlése 2012-ben március 21-ét az erdők nemzetközi napjává nyilvánította. A nap az erdők minden típusának fontosságát ünnepli és hívja fel a figyelmet rá. Az erdők nemzetközi napján minden egyes országot arra ösztönöznek, hogy helyi, nemzeti és nemzetközi erőfeszítéseket tegyenek az erdőkkel és fákkal kapcsolatos tevékenységek, például faültetési kampányok szervezésére. Az erdők nemzetközi napjának témáját az erdőkkel foglalkozó együttműködési partnerség választja ki. 2023-ban az év témája az “Erdők és az egészség”.

Az “erdők és az egészség” kicsit másképpen: “Egészséges erdők az egészséges emberekért.

Még nincs sok és részletes irat e témával kapcsolatban, azonban a FAO-nak az Erdők Nemzetközi Napja aloldalán már elérhető a témába vágó idei egy perces videó:

Ugyanakkor már 2020-bn kiadta a FAO az “Erdők az emberi egészség és jólét szolgálatában” című kiadványát. (84 oldal angolul.)

Az erdők közvetlenül vagy közvetve fontos egészségügyi előnyöket biztosítanak minden ember számára – nemcsak azoknak, akiknek az élete szorosan összefonódik az erdei ökoszisztémákkal, hanem az erdőtől távol élő embereknek is, beleértve a városi lakosságot is. Az utóbbi években jelentősen nőtt az erdők élelmezésbiztonság és táplálkozás szempontjából betöltött jelentőségének elismerése, de az emberi egészségben betöltött szerepük kevesebb figyelmet kapott. A táplálkozás és az egészség szorosan összefügg: Jó táplálkozás nem érhető el jó egészség nélkül, és fordítva. Ezért az erdőkkel való kapcsolatok kezelésénél alapvető fontosságú, hogy egyszerre foglalkozzunk az egészséggel és a táplálkozással. Az erdők azonban az élelmezésbiztonsághoz és a táplálkozáshoz általában kapcsolódó előnyökön túl is számos más előnnyel járnak az emberi egészség és jólét szempontjából. Ez a kiadvány az erdők és az emberi egészség számos kapcsolatát vizsgálja, és ajánlásokat tesz egy olyan környezet megteremtésére, amelyben az emberek élvezhetik az erdők előnyeit. A kiadványt számos területen – az erdészettől az élelmezésbiztonságig, a táplálkozástól és az egészségügytől a földhasználatig és a várostervezésig – dolgozó szakemberek és politikai döntéshozók számára tervezték, és remélhetőleg felkelti az érdeklődést az ágazatközi együttműködés kiterjesztése iránt az érdekeltek új csoportjaira, hogy az erdőkben rejlő, az emberi jólét javításához való hozzájárulásban rejlő teljes potenciált kiaknázhassuk.

Forrás: FAO
Fatájolta: MM

3 megjegyzések
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új szabványok hengeresfához és fűrészáruhoz

Következő cikk

Értékes erdők az Alföldön



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések