FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fák a túlélés kulcsai

A világ összes fafajának csaknem egyharmada veszélyeztetett, és a teljes kihalás szélén áll. Ha ez megtörténik, nemcsak azok az erdők kerülnek veszélybe, amelyekben ezek a fák találhatók, hanem az egész földi ökoszisztéma.

A tudósok tanulmányról tanulmányra figyelmeztetik az emberiséget a fák globális kihalási folyamatára. A világ fáinak állapota (The State of the World’s Trees) című tanulmány megállapította, hogy jelenleg e növények mintegy harmada, azaz több mint 17 500 egyedi faj a kihalás szélén áll. Ez több mint kétszerese a világ összes veszélyeztetett négylábú állatfajának.

Ezt a 2022 szeptemberi fakivágási tanulmány is megerősítette. Ebben a projektben a világ 20 különböző országából 45 tudós vett részt, akik közösen figyelmeztetést adtak ki az emberiségnek a világ erdeinek egyre romló állapotáról.  

– Az élőhelyek csökkenését leggyakrabban a fák elvesztése okozza, és ez áll az állatok kipusztulásával kapcsolatos aggodalmak hátterében.

Lehetetlen minden élőlényről gondoskodni, ha nem gondoskodunk először a fákról – érvelt a  tanulmány vezető szerzője, Malin Rivers biológus.

A fák a természetes ökoszisztémák jelentős részének legfontosabb láncszemei. Azok, amelyek táplálékot és menedéket nyújtanak az állatoknak, valamint élőhelyet biztosítanak kisebb növényeknek, gombáknak és baktériumoknak.

A fák nagyon szoros kölcsönhatásban vannak a Föld talajával, légkörével és időjárásával is – tisztítják a levegőt, oxigént termelnek és esőt okoznak. Emellett a világ rendelkezésre álló édesvíz háromnegyedét és a világ problémás szén-dioxidjának több mint felét tárolják.

Ebben az összefüggésben a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy egyetlen fafaj kihalása ellenőrizhetetlen dominóhatást válthat ki, amelynek mértékét lehetetlen megjósolni a Föld összekapcsolt érhálózatában. És még nem is említettük az embereket, akiknek a túlélése szintén ettől függ.

– Néhányan még mindig az erdőkben élnek, és megélhetési forrásként, élelemként, menedékként és gyógyszerként használják azt. Rengeteg ember használja még mindig az erdők előnyeit arra, hogy pénzt keressen és eltartsa családját, tette hozzá Rivers.

Ha most nem cselekszünk, az emberiség, a gazdaságunk és a megélhetésünk a közeljövőben károsodni fog. Ökológiai szempontból pedig katasztrófa lesz, jósolják a tanulmány szerzői.

forrás: MagyarMezőgazdaság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Növényházak fűtése megújuló forrásból

Következő cikk

Honos fákkal újul a Püspökerdő



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések