FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fűtéskorszerűsítés angol módra

Illusztráció (Fotó: Daniel Bockwoldt/DPA)

A brit kormány arra utasította a helyi hatóságokat, hogy a 2021-es környezetvédelmi törvény értelmében 175 és 300 font közötti helyszíni bírságokat szabjanak ki azokra, akik olyan fatüzelésű kályhákat használnak, amelyek nem felelnek meg a légszennyezésre vonatkozó állami előírásoknak.

Az energiaválság és a rekordmagas energiaárak közepette az egekbe szökött a fatüzelésű kályhák használata Nagy-Britanniában. Ezen fűtési módszer terjedését úgy kívánja megállítani a kormány, hogy bizonyos területeken megtiltják a fatüzelésű kályhák használatát, és büntetést szabnak ki azokra, akik megszegik a rendelkezést. 

A brit kormány arra utasította a helyi hatóságokat, hogy a 2021-es környezetvédelmi törvény értelmében 175 és 300 font közötti helyszíni bírságokat szabjanak ki azokra, akik olyan fatüzelésű kályhákat használnak, amelyek nem felelnek meg a légszennyezésre vonatkozó állami előírásoknak. A helyi tanácsokat arról is tájékoztatták, hogy azok esetében, akik folyamatosan megszegik a szabályokat, büntetőeljárást is kezdeményezhetnek, ami bűnügyi nyilvántartásban való feljegyzést és 5000 fontos bírságot vonhat maga után, valamint további 2500 fontot minden olyan nap után, amikor fával fűtik otthonukat. 

Az elmúlt hat évben egyébként az angliai tanácsok mindössze 17 bírságot szabtak ki a fával fűtés miatt, pedig több mint 18 000 panasz érkezett a polgárok részéről. 

Thérese Coffey környezetvédelmi miniszter, aki a szigorítás élére állt, azt állította, hogy a kormány oktató jellegű megközelítést szeretne alkalmazni a régebbi kályhákkal és a nedves fa égetésével kapcsolatos kérdésekben. A ClientEarth üdvözölte a lépést, a zöld jótékonysági kampánycsoport azonban felszólította a kormányt, hogy menjen tovább, és teljes mértékben tiltsa be a fa égetését. 

 – A fatüzelésből származó szennyezés egyes területeken a finomrészecske-szennyezés egyik legnagyobb forrása, ami komoly veszélyt jelent az emberek egészségére – mondta Andrea Lea szóvivő. 

Frank Kelly, az Imperial College London professzora azonban megkérdőjelezte, hogy a helyi tanácsoknak vannak-e erőforrásaik ahhoz, hogy a fatüzelésű kályhákat használó otthonokat ellenőrizni tudják. 

– A helyi tanács feladata, hogy érvényt szerezzen ezeknek a szabályoknak, de nincs elég emberük ehhez – mondta a professzor. 

Kétségek merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy a fatüzelésű kályhák fokozatos betiltása valóban hatékony lenne-e a légszennyezés visszaszorításában, ahogy azt a kormány állítja, mivel a környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékügyi Minisztérium jelentése szerint a fatüzelésű kályhák sokkal kevesebb PM2,5 finomrészecskét bocsátanak ki, mint amit korábban a hatóságok megállapítottak. Kiderült, hogy az összes kibocsátás 38 százaléka helyett mindössze 17 százalékért felelnek ezek az eszközök. 

Az elmúlt egy évben egyébként 65,4 százalékkal drágult a villamos energia és 128,9 százalékkal a földgáz ára Nagy-Britanniában. 

forrás: MagyarNemzet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészeti szaporítóanyagok származási ajánlásai

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 164., 2023/05.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések