FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészeti szaporítóanyagok származási ajánlásai

Hiánypótló összeállítást készített a Bajor Erdészeti Igazgatóság, amellyel a jövőben a klímabarát erdők telepítését kívánják könnyebbé tenni, jelentette be Michaela Kaniber tartományi agrárminiszter.

A bajor erdészeti miniszter, Michaela Kaniber január közepén közzétette a bajor erdészeti hatóság új származási és felhasználási ajánlásait (Herkunfts- und Verwendungsempfehlungen – HuV), amelyek fontos döntési segítséget jelentenek a jövő klímabiztos erdeinek létrehozásához. Ugyanis nemcsak a megfelelő fafajok kiválasztása, hanem azok “származása” is döntően meghatározza, hogy Bajorország erdei képesek lesznek-e megbirkózni az éghajlati válsággal. “Mindig a genetikától függ, hogy a fiatal fák képesek-e megbirkózni a jövőben várható éghajlattal, és egészséges fákká fejlődnek-e. Új ajánlásaink megmutatják az erdőtulajdonosoknak és a faiskoláknak, hogy a világ mely régióiból származó legkülönbözőbb fafajok magjai alkalmasak genetikailag egy klímatudatos vegyes erdő létrehozására. Ez valódi előny a zöld tüdőnk jövője szempontjából” – magyarázta a miniszter.

Az új felhasználási és származási ajánlásokat a teisendorfi Erdészeti Genetikai Hivatal nemzetközi kutatásai alapján dolgozták ki. Az átdolgozásban a bizonyított származási helyeken kívül a száraz, meleg régiókból, például Franciaországból származó származási helyeket, valamint a még mindig ritka fafajok, például a cédrus vagy a mogyoró származási helyeit is felvették.

A Bajor tartományi állam rekordösszegű támogatásokkal segíti az erdőtulajdonosokat erdeik átalakításában. A pénzügyi támogatás előfeltétele az ajánlott származási helyről származó vetőmag és ültetési anyag használata. Az ajánlott származási helyek továbbá az állami erdők, a vállalati erdők és a PEFC vagy FSC szerint tanúsított erdők kezelésének alapját képezik.

Az ajánlott eredetről további információk az Erdészeti Genetikai Hivatal honlapján találhatók.

szerk/ford: Tóth János, forrás: STMELF.Bayern

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőkár megelőzés - felhívás módosult

Következő cikk

Fűtéskorszerűsítés angol módra



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti nyomtatványok PDF-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a weboldalukon elérhető erdészeti nyomtatványokat – a felhasználók kérése, munkájának segítése érdekében…