FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Agrárerdészet támogatása

Az intézkedések első alkalommal tartalmazzák az agrárerdészet pénzügyi támogatását is (Kép: Stock image)

Nagy-Britannia: Az erdőgazdálkodás egyik vezető képviselője óvatosan üdvözölte az angliai mezőgazdasági finanszírozás közelmúltbeli változásait, amelyek első ízben támogatják az agrárerdészetet. A miniszterek a múlt héten megerősítették a fenntartható gazdálkodás ösztönzésére (SFI) és a vidékgazdálkodási támogatásra (CS) vonatkozó átfogó módosításokat, amelyek mintegy 50 új intézkedést tartalmaznak, amelyekért a gazdálkodók minden típusú mezőgazdasági vállalkozásban kaphatnak pénzt.

A finanszírozás kiegészítései között szerepelt az agrárerdészet új támogatása, valamint az erdők létrehozására és fenntartására vonatkozó kifizetési arányok növelése és a szerződések meghosszabbítása.

Louise Simpson, az Erdőmérnökök Intézetének (ICF – Institute of Chartered Foresters) ügyvezető igazgatója a bejelentést követően üdvözölte a lépést, de figyelmeztetett, hogy annak csak korlátozott haszna lesz, ha a fákat nem megfelelően telepítik.

A szervezet vezetője azt mondta: “A fák nem megfelelően vannak beállítva: el kell ismerni az integrált fa- és erdészeti rendszerek számos előnyét, legyenek azok környezetvédelmi vagy kereskedelmi jellegűek, és mindezeknek meg kell felelniük az Egyesült Királyság erdészeti szabványának.

Louise Simpson

Miközben elismerjük, hogy az agrárerdészet segíthet elérni a telepítési és környezetvédelmi céljainkat, korlátozott haszna lesz, ha a fákat nem megfelelően telepítik és tartják karban, hogy maximalizálják a rugalmasságot, a biológiai sokféleséget és a talaj egészségét. Szakmai szervezetként az ICF ideális helyzetben van ahhoz, hogy támogatást nyújtson a kormánynak és az ágazati szervezeteknek, és örömmel fogadnánk a további együttműködést a földtulajdonosok segítésében, hogy szakmai tanácsot és támogatást találjanak.”

Steve Barclay környezetvédelmi miniszter az oxfordi mezőgazdasági konferencián, ahol bejelentette a változásokat, az angliai erdőtelepítési ajánlott díjainak felülvizsgálatát is megígérte.

Christopher Williams, a Királyi Erdészeti Társaság (RFC – Royal Forestry Society) vezérigazgatója elmondta: “Még mindig van mit tenni ahhoz, hogy azt mondhassuk, hogy az erdőgazdálkodók ugyanolyan jól járnak a támogatási programokkal, mint a gazdálkodók.

“Mindazonáltal jó látni, hogy egyre több támogatást kapunk az erdőgazdálkodás és az agrárerdészet támogatására. Reméljük, hogy ezek elegendőek lesznek ahhoz, hogy több földművelőt ösztönözzenek arra, hogy a legjobb gyakorlatot alkalmazza a fák és erdők kezelésében.”

Barclay úr elmondta: “A Bizottság a következő intézkedéseket hozta: “A gazdálkodók alapvető munkát végeznek Nagy-Britannia élelmezésében. Ezért támogatom a brit gazdákat és segítek a mezőgazdasági vállalkozások támogatásában.

“Meghallgattuk a gazdák visszajelzéseit, és az EU-ból való kilépés óta a legnagyobb mértékben fejlesztettük mezőgazdasági rendszereinket, több pénzt, nagyobb választékot és nagyobb bizalmat biztosítva a hazai élelmiszer termelés támogatására, miközben a környezetet is védjük. Emellett megkönnyítjük a mezőgazdasági termelők számára, hogy minden gazdaságtípusban és -méretben részt vehessenek a programokban, és mindenkit arra biztatok, hogy nézze meg, hogyan csatlakozhat ahhoz a több ezer gazdálkodóhoz és földműveshez, akik már most is részesülnek a programokon keresztül nyújtott támogatásunkból.” – tette hozzá.

Az új finanszírozás részletei itt olvashatók.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForestryJournal 01-09

Előző cikk

Magyar Innovációs Nagydíj

Következő cikk

FATÁJ – olvasottsági TOP10 #3



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések