FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

UK fogyasztása és a világ erdei

A Környezetvédelmi Ellenőrző Bizottság szerint az Egyesült Királyság fogyasztásának erdőirtásokra gyakorolt hatása nagyobb, mint Kínáé. (Kép: PA/Stock)

Az Egyesült Királyság nyersanyagfogyasztása, például a szója, a kakaó, a pálmaolaj, a marhahús és a bőr fogyasztása óriási nyomást gyakorol a világ erdeire – figyelmeztettek a képviselők.

A Környezetvédelmi Ellenőrző Bizottság (EAC) sürgős cselekvésre szólította fel a brit kormányt, amikor a múlt héten 66 oldalas jelentést tett közzé Nagy-Britannia hozzájárulásáról a globális erdőirtás elleni küzdelemhez.

A bizottság szerint az Egyesült Királyság fogyasztásának intenzitása a világ erdeire nézve – az elfogyasztott termék tonnájára vetített lábnyomával mérve – nagyobb, mint Kínáé. Philip Dunne, az EAC elnöke szerint ennek “ébresztőnek kell lennie a kormány számára”.

A kormány bejelentette, hogy négy árucikk – a szarvasmarha-termékek (a tejtermékek kivételével), a kakaó, a pálmaolaj és a szója – “fenntartható” minősítéssel kell rendelkeznie ahhoz, hogy az Egyesült Királyság piacain értékesíteni lehessen őket. A kormány, amely azt tervezi, hogy idővel fokozatosan egyre több terméket von be a rendszerbe, még nem közölte, hogy mikor vezetik be a jogszabályokat.

A bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az időzítés hiánya és a fokozatos megközelítés nem tükrözi az erdőirtás elleni sürgős fellépés szükségességét.

A jelentés szerint: “Az, hogy az olyan árucikkek, mint a kukorica, a gumi és a kávé nem tartoznak a hatálya alá, nem bizonyítja a sürgősség szintjét, amely ahhoz szükséges, hogy 2030-ig megállítsuk és visszafordítsuk az erdőpusztulást és a földek degradációját”.

Az EAC, amely a jelentésben egy sor ajánlást fogalmazott meg, sürgette a kormányt, hogy foglalkozzon ezekkel a hiányosságokkal, és erősítse meg a meglévő jogszabályi keretet, hogy megtiltja a vállalkozásoknak az erdőirtással összefüggő áruk kereskedelmét vagy használatát.

Felszólította továbbá a minisztereket, hogy dolgozzanak ki egy globális lábnyom-mutatót, hogy a nyilvánosság számára bemutassák az Egyesült Királyság erdőirtásra gyakorolt hatását, és tűzzék ki a csökkentés célját.

A bizottság elmondta, hogy aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy nem eléggé átlátható, hogy a természet- és éghajlatvédelmi programokba tervezett beruházásokat – köztük az erdőirtásra szánt 1,5 milliárd fontot – hogyan fogják elkölteni, és felszólította a minisztereket, hogy tegyék egyértelműbbé a helyzetet.

A képviselők azt is aggasztónak találták, hogy a Global Witness kampánycsoporttól hallották, hogy minden második nap egy embert ölnek meg a föld és a környezet védelmében. Elmondták, hogy az őslakosok támogatása, hogy teljes mértékben részt vehessenek az erdőirtási tevékenységgel kapcsolatos tárgyalásokon, kritikus fontosságú.

Annak érdekében, hogy teljesítse a környezeti fenntarthatósági intézkedéseknek a globális termelés és kereskedelem középpontjába helyezésére vonatkozó kötelezettségvállalását, az EAC ismételten felszólított arra, hogy minden jövőbeli kereskedelmi megállapodás esetében végezzenek fenntarthatósági hatásvizsgálatot.

Dunne úr elmondta: “Az Egyesült Királyság fogyasztása a jelenlegi ütemben fenntarthatatlan hatást gyakorol a bolygóra. “Nem szabad, hogy az Egyesült Királyság piacát olyan termékek árasszák el, amelyek veszélyeztetik a világ erdőit, azokat az embereket, akiknek a megélhetése ezeken múlik, és az értékes ökoszisztémákat, amelyek otthont adnak nekik.

“Kevéssé érezzük a sürgősséget az erdőirtás problémájának gyors kezelésében, aminek meg kell egyeznie a retorikával. A világ minden országa hozzájárul az erdőirtáshoz, és a nemzetközi közösségnek természetesen sokkal többet kell tennie az erdőirtás ellen.”

Hozzátette: “Ahhoz, hogy az Egyesült Királyság valódi globális vezető szerepet töltsön be ezen a kritikus területen, az Egyesült Királyságnak előrelépést kell mutatnia a belpolitikában, és a jövőbeli kereskedelmi megállapodásokba be kell építenie a környezetvédelem és a biológiai sokféleség védelmét”.

Alexandria Reid, a Global Witness vezető globális politikai tanácsadója, aki tanúvallomást tett a vizsgálat során, elmondta: “Az eredmények egyértelműek: az Egyesült Királyság nem fogja elérni a nettó nullát, amíg a brit bankok továbbra is támogatják az éghajlat szempontjából kritikus erdők féktelen erdőirtását a tengerentúlon, és profitálnak belőle.

“A kormány le fogja késni az erdőirtás 2030-ig történő megállítására és visszafordítására vonatkozó globális határidőt, ha nem cselekszik most.”

Stuart Goodall

Stuart Goodall, a Confor iparági szervezet vezérigazgatója üdvözölte a jelentést, és elmondta: “Bár a jelentés középpontjában az erdei kockázatot jelentő termékek állnak, mint például a szója, a pálmaolaj, a kávé és a kakaó, elismeri a fakitermelés és a fatermelés jelentőségét, és ha az előző jelentéssel [Seeing the wood for the trees] együtt nézzük, egyértelmű, hogy sokkal több fatermelési célú erdőt kell telepítenünk az Egyesült Királyságban – a jövőbeli faellátás biztosítása és a tengerentúli erdőkre nehezedő nyomás csökkentése érdekében.

“Az erdészeti és faipar készen áll arra, hogy az Egyesült Királyság kormányával együttműködve megkezdjük a jelenleg az Egyesült Királyságból importált fa 81 százalékos arányának csökkentését. Több fát termeszteni itthon teljes mértékben környezetvédelmi és gazdasági értelemben is észszerű.”

A kormány szóvivője elmondta: “Az Egyesült Királyság világviszonylatban is élen jár az illegális erdőirtás elleni küzdelemre vonatkozó új jogszabályokkal, amelyek biztosítják, hogy az Egyesült Királyság ellátási láncát megszabadítsuk azoktól a termékektől, amelyek hozzájárulnak e létfontosságú élőhelyek pusztulásához.

“Ez a jogszabály már bevezetésre került a környezetvédelmi törvényen keresztül, és csak egy a sok intézkedés közül, amelyek célja a globális erdőpusztulás megállítása és visszafordítása.

“Emellett jelentős nemzetközi programokba is befektetünk az erdők helyreállítása érdekében, amelyek eddig több mint 410 000 hektár erdőirtás elkerülését eredményezték az új zöld finanszírozási források támogatása mellett”.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Forestry Journal 01-08

Előző cikk

Tilos az erdőkben motorozni

Következő cikk

CEPF kiáltvány



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések