FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Madarak és Fák Napja Országos Verseny 2023

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Madarak és Fák Napja alkalmából országos versenyt hirdet az általános iskolai felső tagozatos tanulók számára.

Mi a Madarak és Fák Napja?

A Madarak és Fák Napja egy több mint száz éves hagyomány Magyarországon, melyet minden év május 10-én ünneplünk. A hagyomány célja, hogy felhívja a társadalom, különösen az ifjúság figyelmét az őket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára. Az első Madarak és Fák napját a kor neves ornitológusa, Chernel István szervezte 1902-ben. Bár több mint száz év telt el, a természetvédelem fontossága azóta sem veszített jelentőségéből.

Mi a verseny célja?
A Madarak és Fák Napja Országos Verseny célja, hogy versenylehetőséget biztosítson azoknak a természet iránt érdeklődő, általános iskolai felső tagozatos tanulóknak, akik az iskolai órákon, szakkörökön, erdei iskolákban és természetjárás során szerzett tudásukat szeretnék összemérni az ország más részein élő diákokkal.

Kik jelentkezhetnek?
A versenyre 10-14 éves – általános iskola 5-8. osztályos – tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezését várjuk, akik az iskolájukhoz legközelebb eső területi fordulóra jelentkezhetnek. A területi fordulón iskolánként egy csapat vehet részt, egy iskolából csak egy területi helyszínre lehet jelentkezni. A versenyen történő részvétel ingyenes.

A verseny menete

A jelentkező csapatok először egy területi fordulón versenyeznek az adott térségből jelentkező többi indulóval. A verseny írásbeli feladatokból és madárhang felismerésből áll. A területi forduló időpontja: 2023. március 31. (péntek). A kezdés pontos ideje az egyes területi helyszíneken eltérő lehet, erről az alábbi táblázatban adunk majd tájékoztatást.

A területi fordulókon első helyezést elérő csapatok jutnak tovább az országos döntőbe, melynek helyszíne idén Budapesten lesz. Az országos döntő időpontja: 2023. május 12.
Az országos első helyezett csapat minden tagja „MME HARIS 8×42” távcsövet kap ajándékba.

Jelentkezés

A csapatok a területi fordulóra ezen űrlap kitöltésével jelentkezhetnek.

A jelentkezés határideje: 2023. március 10. péntek

A verseny tematikája:

– A 2023. év madara: a barkóscinege (Panurus biarmicus)
Ajánlott forrás: az MME weboldalának Tudástára, és egyéb vonatkozó cikke.

– A 2023. év fája: a vénic-szil (Ulmus laevis)
Ajánlott forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9nic-szil

– A 2023. év kétéltűje: az alpesi gőte (Ichtyosaura alpestris)
Ajánlott forrás: az MME weboldalának Tudástára és egyéb vonatkozó cikke

– A 2023. év lepkéje: a fecskefarkú lepke (Papilio machaon)
Ajánlott forrás: az MME weboldalának vonatkozó cikke

– Területismeret: Duna-Ipoly Nemzeti Park
Ajánlott forrás: a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság weboldala.

– Madárhang felismerés 
​​A madárhang felismerésben az alább felsorolt 25 faj hangja szerepelhet: sárgarigó, fekete rigó, nádirigó, barkóscinege, kékbegy, függőcinege, jégmadár, bölömbika, fekete harkály, nagy fakopáncs, vörösbegy, erdei pinty, fülemüle, lappantyú, macskabagoly, erdei fülesbagoly, kuvik, búbosbanka, fürj, fácán, vörös vércse, holló, csóka, őszapó, csuszka (hangok elérhetősége itt).

– A kiemelt madárcsoport: Nádasok énekesmadarai – CSAK AZ ORSZÁGOS DÖNTŐN!
(kékbegy, függőcinege, nádi tücsökmadár, foltos nádiposzáta, fülemülesitke, nádirigó, nádi sármány és egy kakukktojás: a kakukk)

forrás: MME

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

NAV - online pénztárgépek adatai letölthetők

Következő cikk

Chilei erdő/bozóttűzStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések