FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Föld túlhasználata – Németország

Kiszámították és bejelentették, hogy Németországban a Föld túlhasználatának napja (Earth Overshoot Day) idén május 4-re esik. Azt a napot nevezik így, amelyen a fenntarthatóan hasznosítható erőforrások 2023-ra számtanilag már elfogytak. A Német Faipari Szövetség (HDH) szerint ez nem vonatkozik a fára.

Ez a nap Quatarban február 10. volt; Ausztriában április 6.; Franciaországot vizsgálva május 5.; Svájcra számítva május 13.; Magyarország esetében május 30.


A közhiedelemmel ellentétben a német erdők nincsenek túlhasználva, ahogy azt a Német Faipari Szövetség (HDH) kifejti. Ennek ellenére nincs okunk arra, hogy tétlenkedjünk. Az előrehaladó klímaváltozás ugyanis az erdők gyors átalakítását követeli meg.

A fosszilis erőforrások fogyasztása és a véges nyersanyagok felhasználása miatt az iparosodott és a feltörekvő országokban az emberek messze azon felül fogyasztanak, mint amit a bolygó valójában nyújtani tud. Ezt fejezi ki a Föld túlhasználásának napja. Németország esetében a számítások szerint ez a nap 2023. május 4-én következett be.

“Miközben mi a véges erőforrások felhasználása miatt a lehetőségeinket meghaladóan élünk, a német erdők más képet mutatnak: az erdőterület évtizedek óta folyamatosan növekszik – a német erdők fenntartható kezelése ellenére vagy éppen azért, mert a német erdőkkel fenntartható módon gazdálkodnak. Egyes esetekben a fenntartható használatra szánt értékes tartalékok kihasználatlanul maradnak” – hangsúlyozza Denny Ohnesorge, a HDH ügyvezető igazgatója, és kifejti: “Különösen az erdőknek a jövő melegebb és szárazabb éghajlatával megbirkózó erdők felé történő szükséges átalakítása igényel most aktív erdőgazdálkodást és az idősebb, instabil erdők hasznosítását. Ez megnyitja az utat az új, fiatal, klímastabil erdők előtt, csökkenti a globális függőségeket és biztosítja a regionális nyersanyagellátást. A német erdők értékes faanyagának körültekintő felhasználása az emberek és a környezet érdekeit szolgálja” – hangsúlyozza Ohnesorge.

Konkrét alkalmazások légvárak helyett

Egy pillantás a statisztikákra azt mutatja, hogy a német erdőkből származó több fa fenntartható felhasználása könnyen lehetséges: 2017-ben valamivel kevesebb mint 3,9 milliárd köbméter fakészlet halmozódott fel a német erdőkben – az éves kitermelési mennyiség a legutóbbi számítások szerint alig 79 millió köbméter volt. Iparági számítások szerint Németország fakészletéből egy háromszor három méter alapterületű fatornyot lehetne építeni a Holdig.

“Nem légvárakat akarunk, hanem konkrét alkalmazásokat. És ezekből van bőven, ahogyan az ezekhez szükséges faanyagból is, például a bútoripari, vagy a házépítési felhasználásokhoz” – mondja Ohnesorge.

Példa: A Berlin-Tegelben, a volt repülőtér helyén épülő Schumacher Quartier esetében a feltételezések szerint mintegy 5250 lakóegységet építenek majd fából, a következő 10 év során. Lakásonként átlagosan 30 köbméter faanyag felhasználásával évente mindössze 25 000 köbméter nyers faanyagra lenne szükség. Ez a 2022-ben Brandenburgban termelt fa nyersanyag (vagyis 5,2 millió köbméter) kevesebb mint 0,5 százalékának felel meg.

“Németországban mind a kemény-, mind a puhafa esetében van kihasználatlan potenciál” – összegez Ohnesorge. A hazai erdők fenntartható hasznosítása világszerte példamutató.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HDH 05-04

Előző cikk

Új üzemcsarnokot avattak Kiskunhalason

Következő cikk

Német parkettapiac is zsugorodik



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések