FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőfelújítás a Csalánosi Parkerdőben

Fotók: Muresán András

Sokaknak feltűnt, hogy a közelmúltban fakivágások történtek a Csalánosi Parkerdőben. A felüljáróhoz közeli területről teljesen eltűnt a kiserdő. Mint kiderült, azért volt szükséges az állomány leváltására, mert sok volt a beteg fa, az elhalt növények balesetveszélyessé váltak. Hamarosan őshonos fajokból álló erdőt alakítanak ki ezen a területen.

Több olvasónk is jelezte, hogy a közelmúltban fakivágások történtek a Csalánosi Parkerdőben. Különösen a Kadafalvára vezető felüljáró alatt volt feltűnő a változás. Innen lényegében eltűnt egy kisebb erdőterület. Megkerestük a KEFAG Zrt.-t, amelynek kezelésében áll a parkerdő, hogy megtudjuk, miért volt szükség a munkálatokra.

Mint megtudtuk, ezen területen jelenleg két erdőrészletben végeznek fakitermeléssel járó munkákat. A terület délkeleti sarkában lévő Kecskemét 81 I erdőrészletben (2,41 ha-on) és mellette a Kecskemét 81 J erdőrészletben (0,21 ha-on).

A területek beazonosításához kattintson IDE!

Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, a fakitermelések a vágásérett és igen rossz egészségi állapotú, sok elszáradt, gombakárosított faegyedeket tartalmazó faállomány lecserélésére, megújítására irányulnak. A területrész nagy arányban tartalmazott fenyőféléket, melyek önmaguktól nem képesek megújulni.  

– Az állomány egészségi állapota az utóbbi években rohamosan romlott, nem halaszthattuk tovább a felújítását – nyilatkozta a vezérigazgató. Hozzátette, az erdő ebben az egészségi állapotban nem tudott eleget tenni a parkerdő felé támasztott elvárásoknak. Mindemellett az elhalt, kidőlt, illetve fennakadt faegyedek balesetveszélyessé váltak. Megjelentek nemkívánatos invázióra hajlamos növények is, mint például a nyugati ostorfa, a bálványfa, illetve a keskenylevelű ezüstfa, ezek visszaszorítása csak így oldható meg vegyszermentesen.  

– Az átalakítással célunk, hogy a termőhelynek megfelelőbb, természetközelibb fafajösszetételű és szerkezetű, jó egészségi állapotú állományt hozzunk létre – hangsúlyozta Sulyok Ferenc. Mint elmondta, munkájukat az erdészeti hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri, így a felújítás szakszerűsége ellenőrzött keretek között zajlik.

A kivágott állomány helyén őshonos fafajokból álló új erdőt alakítanak ki, többféle elegyfafajjal és cserjével. Így a parkerdő a jövőben még szebb lesz, és az ott élő állatvilágnak táplálékot és búvóhelyet nyújthat majd.

forrás: hiros.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Hatalmas az érdeklődés a tűzifaprogram iránt

Következő cikk

Ideális túracélpontok Magyarország észak-keleti részén



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések