FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Södra: Az új ültetőgép tesztüzeme ígéretes eredményeket mutat

(11/19/2023 / sbr)

A Södra új, fejlett, a palánták jobb túlélését biztosító technikával kapcsolatos vállalkozását a közelmúltban terepen tesztelték, és ígéretes eredményeket értek el. A Södra célja a saját fejlesztésű BraSatt 01 ültetőgéppel, hogy felgyorsítsa az erdőfelújítás technikai fejlődését, ami jelentős fejlesztésekhez vezethet az erdőgazdálkodásban.

A Södra küldetése, hogy segítsen a családi erdőgazdálkodás értékének finomításában és megújításában. A csemeték jobb túlélése megteremti a családi erdőgazdálkodás nagyobb jövedelmezőségének feltételeit, miközben hozzájárul a fenntarthatóbb erdőgazdálkodáshoz is.

“Az erdőfelújításban a csőültetés óta nem történt jelentős technikai áttörés. A Södra vállalkozásával valódi lendületet adunk az erdőfelújítási módszernek, és olyan technikát alkalmazunk, amely szokatlan az erdészetben. Remélem, hogy ennek lesz tovagyűrűző hatása, és az erdőtulajdonosok a továbbiakban is élvezhetik az újabb és újabb technikák előnyeit” – mondta Anna Wallner, a projekt vezetője.

A Södra 2020 óta vezeti a BraSatt nevű projektet, amely a csemeték túlélését biztosító új módszer kifejlesztésén alapul, amely a csemeték helyének fellazítására és ültetésére szolgál. A csemeték túlélése ma minden erdészeti vállalat számára problémát jelent. A Södra jelenlegi csemete túlélési aránya 70-75 százalék, ami azt jelenti, hogy négy csemetéből csak három csemete marad életben három évnél tovább.

“A projektben koncepciót alkottunk és terepen teszteltünk egy új talajlazítási módszert és egy önjáró ültetőgépet. A BraSatt a teljes láncot lefedte – a tervezéstől a palánták talajba ültetéséig” – mondta Anna Wallner.

Az autonóm telepítést a BraSatt 01 prototípusból fejlesztették ki. A cél az, hogy a javasolt gép kövessen végig egy általános útvonalat, találjon járható utat a terepen, válassza ki a jó ültetési helyeket, táplálja a palántákat a rendszeren keresztül, kapálja fel a talajt, majd sikeresen ültessen. A Södra különböző iparágakból származó tapasztalatokkal rendelkező vállalatokkal működött együtt az új megoldások megtalálása érdekében. A résztvevő vállalatok az Axelent Engineering, Bit Addict, Boid, Chalmers, CIT, DB MakerLab, Ebeaver, LUE Engineering és a Svéd Erdészeti Kutatóintézet.

“A projektben jól bevált technikát használtunk, amennyire csak lehetett, és lépésről lépésre adaptáltuk, hogy közelebb kerüljünk a holnap ültetőgépéhez. Sok olyan technikát használtunk, amelyek szokatlanok az erdészetben, például ipari robotokat, amelyek inkább beltérben, betonpadlón találhatók. A BraSatt 01 gépben a palántákat egy robot automatikusan kezeli. Ezzel új technikát teszünk elérhetővé az erdészet, és különösen az erdőfelújítás számára” – mondta Anna Wallner.

A projekt keretében egy új, a csemeték számára optimális és energiatakarékos, ugyanakkor viszonylag egyenletes kapálási módszert is kidolgoztak. Ez a módszer a jelenlegi módszerhez képest a felület lényegesen kisebb részét érinti. A fejlesztési folyamat másik fontos része volt az ember és gép közötti kölcsönhatás figyelembevétele, valamint a kezelő szerepének figyelembevétele a pozitív munkakörnyezet kialakításában. A kezelő új szerepe az lesz, hogy együtt dolgozzon a géppel, segítséget nyújtson, amikor az segítséget kér, megtervezze a vágástéren végzett munkát és növénykímélő módon dolgozzon. Most, hogy a terepi tesztelés véget ért, dokumentáció és elemzés következik a lehetséges továbblépés érdekében.

“Bár a teszteredmények ígéretesek, a gép még nem áll készen a használatra. Ezzel a fejlesztéssel azt szeretnénk megmutatni, hogy ez megvalósítható. A következő lépésben el kell döntenünk, hogy a fejlesztés mely részeit kell előtérbe helyeznünk és magunknak kell lefuttatnunk itt a Södránál, hol találunk partnereket, és hol történnek olyan technikai előrelépések, amelyeket nem kell erőltetnünk” – mondta Anna Wallner.

Forrás: bio-fibre.eu és sodra.com

Előző cikk

Finnország: a magastuskó javítja a biodiverzitást

Következő cikk

A cseppet sem közönséges tiszafa



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések