FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gátlástalan tűzifa-kereskedő

Mint az élet számos más területén, a tűzifa-kereskedelemben is tevékenykednek csalók, ezért fontos, hogy megbízható, ellenőrizhető kereskedőtől vásároljon mindenki Fotós: Szijártó János/Napló

A tűzifavásárlásnál fokozott óvatosság szükséges, aki nem elég körültekintő, könnyen átverés áldozata lehet. Erre figyelmeztet a Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóság (NAV) legutóbbi közleménye is.

A NAV folyamatosan figyelemmel kíséri az online felületeket és piactereket, a vizsgálatokban több forrásból származó információk alapján keresi a megrendelési, próbavásárlási lehetőségeket is. Az ellenőrzések célja, hogy felügyeljék az adószámmal rendelkezők adás-vételeit, és kiszűrjék az illegálisan értékesítőket. 

Egy ilyen ellenőrzésben kezdte vizsgálni a NAV egy közösségi oldalon tűzifát hirdető vállalkozó tevékenységét. Mivel várható volt, hogy az ügyben fogyasztóvédelmi, illetve termékszármazási problémák is felmerülhetnek, a NAV előzetesen több társhatósággal is egyeztetett. Az ellenőrzést végül a NAV-revizorok és a Bevetési Igazgatóság a társhatóságokkal közösen indították. 

Az adóellenőr a hirdetésben szereplő telefonszámon felhívta az eladót, aki vállalta, hogy a megrendelt 5 köbméter tűzifát 250 ezer forintos vételáron leszállítja. A megrendelést, a kiszállítás időpontját és a helyszínt egy sms-üzenetben is meg kellett erősíteni. Az egyeztetett időpontban és helyszínen két személy jelent meg egy zárt kistehergépjárművel. Az 5 köbméter fáért elkérték a megbeszélt 250 ezer forintot. A pénzt a revizorok átadták, de semmilyen bizonylatot nem kaptak, így hamarosan az is kiderült, hogy az eladó az értékesítést adószám nélkül végzi. 

A társhatóságokkal közös ellenőrzés ezzel még nem ért véget, az igazi meglepetés csak a mérés után következett, amikor kiderült, hogy a leszállított fa alig több mint 2,5 köbméter. A teljes vételárért az eladó csak a megrendelt fa alig több mint felét adta volna át a vevőnek. Mivel a szállítók származást igazoló dokumentumot sem tudtak bemutatni, a tűzifa hatósági zár alá került. 

Fotós: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az ellenőrzésben részt vevő társhatóságok külön-külön folytatják le eljárásaikat, várható, hogy az ügyben jelentős bírságokat szabnak majd ki.

forrás: VEOL, ZAOL

Előző cikk

Egy hét a természet ölelésében

Következő cikk

Alávágnak a hatósági akácárnakStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések