FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Vadregényes erdők várnak Tolnában

Magyarország majdnem összes erdőtípusa megtalálható a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. kezelésében lévő erdőterületen a Duna-menti ártéri erdőktől az árvalányhajas homoki gyepekkel tarkított ligeterdőkön keresztül a bükk elegyes szurdokerdőkig. Ez a terület az élőhelye a világ egyik leghíresebb dámvadjának is.

Az állami erdőgazdaság kezelésében lévő erdőterület négy nagyobb erdőtömbből és több kisebb erdőfoltból áll, a kezelt élőfakészlete 3,6 millió m3. A 2023. februárjában sikeresen lezárult szociális tűzifaprogramban közel 5500 m3 szociális tűzifát szolgáltak ki az érintett önkormányzatoknak Tolna vármegyében a rászoruló családok részére. Az elmúlt öt évben csaknem 3 millió csemetét és több mint 252.000 kg makkot ültettek el területeiken.

Szent Hubertus erdei kápolna a Miklósvári parkerdőben_Fotó: Gőbölös Péter

A többségében a hajdani történelmi nagybirtokok erdőterületein két fő tájgazdálkodási tevékenységet valósítanak meg: az erdőgazdálkodást és a vadgazdálkodást. Rekreációs területeiken az átgondolt tervezés mellett, ökológiailag és ökonómiailag fenntarthatóan alakították ki parkerdőiket, tanösvényeiket, erdei sport lehetőségeik helyszíneit.

Annafürdő Parkerdő Fotó: Gulyás Attila

Az örökerdő üzemmóddal kezelt Anna Parkerdő mintegy 100 hektáros területén erdei pihenőtó, vadaspark, tanösvények, kilátó, lombkoronaösvény, erdei kisvendéglő, erdei játszótér és turistaszállások várják a kirándulókat. Tavasszal az élénk zöld bükkös erdő, ősszel pedig a tűzpiros vörös tölgyesek nyújtanak színpompát a völgyben. Az Annafürdő pihenőtó a környék kedvelt, romantikus esküvői helyszíne is egyben.

Miklósvári Parkerdő és Vadaspark

A parkerdő ékessége a Rétisasfészek-kilátó, mely egy lombkorona ösvénnyel is kiegészült, melynek harmadik szintjére kerekes székkel is fel lehet jutni. Az erdős dombvidék nem alkalmas a teljes körpanorámás kilátásra, ezért a lombkorona ösvényen interaktív játékok egészítik ki a kilátót, melyről észak felé a Kőris-völgyre nyílik gyönyörű kilátás. A gerinceken, meredek domboldalakon főleg molyhos tölgyet és virágos kőrist találunk, esetenként gyenge növekedésű akác állományokat.

Rétisasfészek kilátó Fotó: Czakó Balázs

Herceg Eszterházy Miklós uradalmának központja volt Tamásiban a ma már Gyulaji vadrezervátumként működő terület, mely méltán a világ egyik leghíresebb dámvad élőhelye. A XIX. században Európa számos helyéről érkeztek vendégek az Ozorai vadászatok néven ismert főúri vadászatokra, melyek a korszak legimpozánsabb és legnagyobb terítékű vadászatai volt. A rezervátum bejáratánál parkerdő, pihenőtó és egy vadaspark is helyett kapott, mely a környékbeli lakosság és iskolák kedvelt kirándulóhelye, számos környezeti nevelési programmal. A pihenőtó partján áll a Szent Hubertus Erdei Fakápolna. 

Tengelic Benyovszky tanösvény és kápolna Fotó: Gál László

A környezeti nevelés kialakításához, fenntartásához erdei iskolai programokat, nyári táborokat évtizedek óta szerveznek, ahol a környezetbarát technológiákat, ökológiai programokat és szemléletet mutatnak be a gyermekeknek és felnőtteknek is.

Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. legszebb területére!
Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét! A szavazók között hetente nyereményeket sorsolunk ki.

Kapcsolódó oldalak:

Agrárminisztérium nyereményjáték

Nyereményjáték szabályzat

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Tűz pusztított Selmecbányán

Következő cikk

Erdészeti erdei iskolák mutatkoztak be



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések