FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fedezd fel az Alföld kincsesládáját

Reneszánszát éli hazánkban a szarvasgombagyűjtés, aminek Közép-Európa legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelyei a Jászságban találhatóak. Bár az országos átlaghoz képest ezen a vidéken kevés az erdőterület, mégis a mostoha viszonyok között is rendkívüli értéket tartanak fent és hoznak létre folyamatosan a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai.

Az erdőgazdaság Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye délkeleti részét magába foglaló működési területén négy parkerdőt, egy arborétumot, valamint több szálláshelyet és a szolnoki vadasparkot is működtet. Területén évről-évre létesülnek új erdőterületek, melyben nagy szerepe van az országos szintű erdősítési programoknak.

Legnagyobb értéke az Alföldi erdő, amelynek történelmi jelentősége és múltja van. A Tiszaigari Arborétum méltán szolgált rá az Alföld kincsesládája elnevezésre, 20 hektáros területén számos őshonos és egzóta fajjal találkozhatunk. Hangulatos sétaútjait bejárva a tölgy fajtagyűjtemény sokszínűségében és a cserjefajok színpompás kavalkádja mellett a mocsár cipruserdő színeiben is – különösen ősszel – gyönyörködhetünk. Az arborétum egész évben látogatható.

A Nagykőrösi erdő

A Pusztavacsi erdőtömb déli pólusa Nagykőrös. Az alföldi város térségében Magyarország egyik legritkább fás társulásának, a pusztai tölgyeseknek a legnagyobb kiterjedésű maradványai találhatók itt. A fás és fátlan élőhely foltok mozaikjai változatos élőhelyet biztosítanak a rendkívül gazdag madárvilágnak.

Pótharaszt

A Pótharaszti-sétaerdő szimbolikus túraútvonalán elsőként Magyarország egyik legrégebbi természetvédelmi emléke, az 1935-ben védetté nyilvánított szomorúfűzfa tekinthető meg. Szomszédságában található a több mint 100 éves Erdőőri lak. A szabadon látogatható sétaerdő bemutatja a helyi élővilágot, az itt megfordult híres embereket és irodalmi alkotásaikat, az ország első természetvédelmi emlékeit és a manapság romantikus homályban élő, de egykor rémisztő betyárok életét. A térség kiemelkedő természetvédelmi értéke a tartós szegfű, melyet Kitaibel Pál itt felfedezett fel 1814-ben.

Széchenyi Parkerdő

A NEFAG Zrt. több mint 20 éve foglalkozik szarvasgomba gyűjtéssel, felvásárlással és értékesítéssel. A szarvasgombát a mai napig sokféle legenda és mítosz lengi körül, kezdve attól, hogy afrodiziákum jelleggel bír-e, vagy, hogy gyűjtését milyen állattal végezték. Szerencsére mára viszonylag könnyen beszerezhető gyűjtési idényben friss állapotában, késztermékként pedig egész évben.

Bagolyvár Vadaspark

A parkerdők és az erdőgazdaság által üzemeltetett szálláshelyek elsődleges szerepe, hogy a megyeszékhelyen és annak környékén lakók sportolására, kikapcsolódására adjanak lehetőséget. A Bagolyvár Vadaspark 2007-ben nyitotta meg kapuit és 40 állatfaj mintegy 170 egyede él benne. Nagyobb részük őshonos vadfaj, de megtalálhatók itt távoli kontinensek szülöttjei is.

Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét!

Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. legszebb területére!

A szavazók között hetente nyereményeket sorsolunk ki.

Kapcsolódó oldalak:
Agrárminisztérium Facebook oldal
Nyereményjáték szabályzat

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

MerkWood asztalos- és ácsüzem átadása

Következő cikk

Faültetés az erdők világnapján



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések