FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Vénic-szillel bővült a SOE Botanikus Kertje

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. A kezdeményezést a Soproni Egyetem dendrológus professzora, Dr. Bartha Dénes indította útjára, és a mozgalom azóta más fajokra is ráirányította figyelmet.

Van már többek között „Év Ásványa”, „Év Hala”, „Év Vadvirága” és „Év Emlőse” is. 2013 óta nyílt szavazás útján dől el, hogy a jelölt három hazai fafaj közül melyik viselheti az „Év Fája” címet. A versengés túlmutat önmagán: az adott fajok bemutatása mellett azok élőhelyének védelmére is felhívják a figyelmet.

A soproni campust közrefogó Botanikus kert 100 esztendeje létesült. A „Zöld talár” díjas Soproni Egyetem úgy határozott, a közel 3 évtizede indult kezdeményezésnek méltó emléket állít a jubiláló kertben: és ezután minden év márciusában elülteti az „Év Fáját”.

2023-ban az „Év Fája” a vénic-szil lett. A Kárpát-hazában is őshonos fafaj élőhelyét jellemzően az árterek jelentik, amelyek területe azonban a 19. század óta tartó folyószabályzások és a maradék élőhelyek feldarabolódása, átalakítása miatt lényegesen lecsökkent.  A „szúnyogfának” is nevezett fafaj árnyéktűrő, a gyengébb minőségű talajokat is jól tolerálja. Ártéri fafajként akár a néhány hétig tartó vízelöntést is el tudja viselni. Érdekessége, hogy lombfakadás előtt virágzik, zöldes-vöröses virágait március környékén láthatjuk.

A szerdai faültetésen Prof. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora köszöntötte az egybegyűlteket, majd arra biztatta a Hunyadi János evangélikus Iskola jelenlévő kisdiákjait, hogy felnőtt korukban is ültessenek el minél több fát. 

A Botanikus kertben elültetett egyed Mohácsról érkezett Sopronba, a vizes élőhelyet kedvelő fafaj főbb jellemzőit Dr. Korda Márton adjunktus ismertette. Az ültetésnél a mozgalom elindítója, Prof. Dr. Bartha Dénes is közreműködött, az öntözésbe pedig a Hunyadi János evangélikus iskola természetismeret-tagozatos diákjai is besegítettek. Az ültetést követően Dr. Kalicz Péter egyetemi docens a víz világnapja kapcsán a víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet. 

A campus Bajcsy-Zsilinszky utcai bejáratánál egy információs táblán az összes idei kiemelt természeti értéket is megismerhetik az érdeklődők: az európai őztől a vadgesztenyén át a lápi pócig.

forrás: SOE

Előző cikk

Faültetés Máriahalmon

Következő cikk

Önkéntesek fásítottak Kecskeméten



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések