FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megemlékezés faültetéssel

Fotó: Gémes Sándor

Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójára és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére Petőfi-fát, egy kislevelű hársfát ültettek el csütörtökön az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola udvarán az ünnepi műsor végén.

Az eső elállt és még a nap is kisütött fél egykor csütörtökön, amikor elkezdődött Ásotthalmon az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium ünnepi műsora. 

Nálunk a jövő héten munkanap átszervezése miatt nem lesz tanítás. Mivel március 15. szerdára esik, előrébb hoztuk az ünnepséget. Tanulóink nagy része érettségire készül, a témakörök része Petőfi Sándor. Azt gondolom, ha egy kicsit másképp emlékezünk meg nemzeti ünnepünkről, akkor lehet, hogy könnyebben visszaidézik majd a Petőfiről tanultakat a diákok  – mondta Andrésiné Ambrus Ildikó, az iskola igazgatója.

Fotó: Gémes Sándor

Nem volt éppen kiváló tanuló

Erdészeti iskola lévén azt gondolták, hogy fát ültetnek az évfordulóra. Az idei megemlékezés elsősorban Petőfi Sándorról szólt, az életét és iskoláit dolgozta fel a műsor. Így az is elhangzott, hogy nagy költőnk tehetsége bár korán megmutatkozott, nem volt éppen kiváló tanuló. Legismertebb verseiből részletek is elhangzottak a műsorban, a 10. a osztály diákjainak előadásában, amit Prokes Jóvér Anikó magyartanár állított össze.

Fotó: Gémes Sándor

Olyan, mint a magyar foci

Petőfi olyan, mint a magyar foci, mindenki tud róla valamit, általában sztereotip dolgokat és  mindenkinek van véleménye róla. Az iskolában már kis korunktól sulykolják belénk élete fontosabb időpontjait és helyszíneit, 1848-49-es szerepvállalását, az Anyám tyúkját vagy éppen a Nemzeti dalt. De Petőfi nem csak azért fontos, mert nélküle nem lenne március 15. Sok minden másért is fontos. Szerényebb lenne nemzettudatunk, eggyel kevesebb nagy figurája lenne az amúgy elég tarka magyar irodalomnak, szegényebbek lennénk sok szép verssel és anekdotával, valamint számtalan Petőfi-emlékhellyel. És szegényebbek egy nagy példaképpel – hangzott el a műsor részeként.

Fotó: Gémes Sándor

Érettségin is segíthet a Petőfi-fa

A Petőfi-fának keresztelt kislevelű hárs a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. felajánlásaként érkezett a Bedőbe. A múlt héten hozták el a konténeres fát, amit az iskola parkjában ültettek el a műsor végén. Az egyik kolléga emléktáblát is készített. 

 Amikor arra járnak a gyerekek remélem, eszükbe jut majd ez a megemlékezés és talán amikor az érettségin kihúzzák Petőfit, az a versrészlet, vagy életének az adott része könnyebben felelevenedik a számukra és így sikeres érettségi vizsgát tesznek  – tette hozzá az intézményvezető.

Fotó: Gémes Sándor
Fontos mézelő növény
A kislevelű hárs a mályvafélék családjába tartozó hárs nemzetség egyik, a Kárpát-medencében is honos faja. 20-25 méter magasra növő, kissé szabálytalan, lekerekedően oszlopos koronájú, többnyire tövétől ágas fa. Virágzatát a méhek kedvelik, a nagylevelű hárssal együtt fontos mézelő növény.

forrás: DELMAGYAR

Előző cikk

Hűsítő ligetek program

Következő cikk

Kitüntetések a SEFAG Zrt.-nél



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…