FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

MerkWood asztalos- és ácsüzem átadása

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A magyar gazdaság elmúlt évtizedes sikere és válságállósága nem pusztán kormányzati, hanem a magyar emberekkel és vállalkozásokkal közösen elért eredmény – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Merkbau Zrt. 2,5 milliárd forintból megvalósult asztalos- és ácsüzemének átadó ünnepségén, Kiskunhalason.

A beruházás keretén belül kialakítottak egy több mint 1200 négyzetméteres új asztalos,- és ácsüzemet, kapcsolódó létesítményeket, valamint új eszközök beszerzésére is sor került a kiskunhalasi székhelyű Merkbau Zrt. saját tulajdonú telephelyén.

Új, CNC vezérelt gépparkkal felszerelt épületasztalos, – és ácsüzemmel fejlesztette kiskunhalasi központját az immáron több mint 30 éve alapított, 100%-ban magyar tulajdonú Merkbau Zrt.: a vállalat legújabb beruházását egy ünnepélyes esemény keretein belül, 2023. április 14-én adták át, a fejlesztések további részeként pedig többek között megépült egy több mint 2500 négyzetméteres logisztikai magasraktár, illetve egy szemcseszóró és festékszóró kabint, és egy 8 tonnás darut is beszereztek a nehéz anyagok mozgatásához.

A fejlesztések a Merkbau Zrt. saját beruházásában, a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében, több mint 2,5 milliárd forintból valósultak meg, melyhez a cég közel 1 milliárd forint kormányzati támogatásban is részesült.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Merkbau cégcsoport a generálkivitelezés mellett az építőipari kereskedelemben is jelentős szerepet vállal, ebből kifolyólag pedig 2021 óta az újHÁZ Centrum tagja, amely hazánk száz százalékig magyar tulajdonban lévő építőanyag-kereskedelmi hálózata.

Az átadóünnepségen jelen volt és beszédet mondott

  • Bányai Gábor országgyűlési képviselő,
  • Knáb János a Merkbau Zrt. Igazgatóságának Elnöke, és
  • Varga Mihály pénzügyminiszter.
Kiskunhalas, 2023. április 14. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Merkbau Zrt. új üzemének átadásán Kiskunhalason 2023. április 14-én. Az építőipari vállalkozás 2,5 milliárd forint összegű kapacitásbővítő fejlesztését a magyar kormány 1 milliárd forinttal segítette a nagyvállalati beruházási támogatási programban. MTI/Rosta Tibor
Az új üzemben kezdetét veszi az előre gyártott tetőszerkezeti elemek gyártása

A beruházást megelőzően a Merkbau Zrt. eddig mindössze egy kis asztalos műhellyel rendelkezett, melynek elsődleges feladata a generálkivitelezés kiszolgálása volt kisebb faszerkezetek gyártásával, emellett alkalomszerűen vevői megrendelésre fűrészáruk megmunkálását, és méretre vágását is elvégezték.

Azonban a társaság egy új piaci igény felismerésével néhány éve az előre gyártott tetőszerkezeti elemek gyártását határozta el.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, manapság nagy problémát jelent egy-egy új beruházásnál, hogy a piacon kevés az ács szakember, aki elengedhetetlenül szükséges a tetőszerkezetek tervezéséhez, elkészítéséhez és összeállításához, így a tető- és egyéb fa épületszerkezetek nem tudnak időben elkészülni, ami nagy kockázatot jelent kivitelezési határidők tekintetében.

Erre a problémára nyújt megoldást a projekt keretében beszerzett

ácsipari CNC megmunkáló központ, ami az előre elkészített gyártmánytervek alapján képes méretre pontosan legyártani – többek között – egy komplett tetőszerkezet minden egyes elemét, ami a helyszínen minden további megmunkálás nélkül egyszerűen és gyorsan összeszerelhető.

Az épületasztalos, – és ácsüzem nettó területe 1238 m2 lett, melyhez tartozik még 715 m2 fedett szín, továbbá 22 m2 raktár, 29 m2 kazánház, valamint 191 m2 szociális és irodai blokk.

Az üzemben elkülönítve alakították ki a munkafolyamatokat: a csarnok déli felén korszerű, általános asztalos ipari részt, az épület északi felén pedig a CNC vezérelt ácsipari megmunkáló központot és egy ragasztott fatartó gerendát gyártó gépsort hoztak létre. A csarnok mellett egy fedett színt is kialakítottak, amely az asztalos üzem alapanyagainak és késztermékeinek tárolására, továbbá egy felületkezelő kád elhelyezésére szolgál.

A MerkWood üzem termelő berendezéseit a Stonewood Kft. szállította, a légtechnikai (porelszívás) megoldásban a NESTRO Hungária Kft. közreműködött.

Új technológiai felszerelésekkel és tárolóhelyiséggel bővült a cég acélszerkezet gyártó üzeme is

A vállalat 2018-ban ugyanakkor a lakatos műhelyének továbbfejlesztéseként egy új és korszerű eszközökkel felszerelt acélszerkezet gyártó üzemet is felépített, ahol a saját és a piaci megrendelésre készülő építőipari acélvázak és szerkezetek mellett speciális, egyedi energetikai, – és gépipari igényeket is kielégítő acélváz szerkezeteket is gyártanak.

Mint kiemelték, a termelés hatékonyságának növelésére, valamint az új célpiacok által elvárt minőségi követelmények teljesítéséhez elengedhetetlen volt a menetfúráshoz és a felületkezelési műveletekhez szükséges hiányzó technológia beszerzése, valamint az üzem kültéri tároló résszel történő bővítése is az acél alapanyagok és félkész acéltermékek tárolására. Ennek érdekében az üzemhez kapcsolódóan

  • kialakítottak egy 291 m2-es előtetőt, ahol a fejlesztések keretében beszerzett, és felületkezeléshez szükséges új technológiai eszközöket, a szemcseszóró és fényező kabint helyezték el,
  • az acél alapanyagok, illetve a félkész acéltermékek tárolásához egy 1.035 m2 nagyságú területen térkövezést végeztek,
  • valamint a gyártó eszközökön kívül a két meglévő 5 tonnás daru mellé egy 8 tonnás darut is beszereztek a gépgyártás során használt vastag lemezek mozgatásához, melyek az európai szabvány szerint 8-tonnás táblákban érkeznek.

Hozzátették, a betonacél üzembe szintén szükséges volt egy 5 tonnás daru, és hozzá darupálya kiépítése a betonacél elemek gyártásközi mozgatásához.

Balanyi László, a Merkbau Zrt. gazdasági igazgatója, Fülöp Róbert polgármester, Varga Mihály pénzügyminiszter, Bányai Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Knáb János, a Merkbau Zrt. igazgatóságának elnöke (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a Merkbau Zrt. új üzemének átadásán Kiskunhalason 2023. április 14-én. MTI/Rosta Tibor
Egy több mint 2500 m2-es logisztikai raktár is felépült az alapanyagok zökkenőmentes ellátásához

A Merkbau Zrt. építési, kivitelezési és építőanyag kereskedelmi üzletága, valamint a szakipari gyártó tevékenységei folyamatos és jelentős volumenű anyagkészlet rendelkezésre állását igényli.

A gyors, rugalmas és hatékony építési és gyártási munkálatok feltétele a folyamatos, és zökkenőmentes anyagellátás, a vállalat kivitelezéshez szükséges alapanyagokat biztosító raktárkapacitásai pedig már régóta nem voltak elegendőek.

Ennek megoldásaként tovább nem volt halasztható a raktárkapacitás bővítése, ezért jelen projekt keretében sor került egy 2.585 m2-es logisztikai raktár felépítésére is.

Az anyagok raktározása eddig részben a szabad ég alatt történt, részben ideiglenes (ponyvás) raktárban, részben pedig Just In Time rendszerrel, azaz az igények felmerülésekor indukált, az anyagok felhasználási időpontjára leszervezett logisztikával került megoldásra – fejtették ki a tájékoztatásban.

Előbbi gyakran járt az anyagok értékvesztésével, sérülésével (eső és közvetlen napsütés hatása), utóbbinál pedig a szállítási hibák, késedelmek okoznak veszélyeket, nehézséget. Hozzátették, a COVID-19 járvány tovább növelte ennek kockázatát, illetve a késedelmes szállításból adódó fennakadásokból származó veszteségeket is.

Varga Mihály pénzügyminiszter a beruházás kapcsán beszédében kiemelte,

a Merkbau Zrt. ma már 15 telephellyel rendelkezik országos szinten és közel négyszáz embernek ad munkát.

Hozzátette: a beruházásnak köszönhetően növekszik az üzem energiahatékonysága és a gyártás minősége.

A térségi munkaerőpiaci adatokról szólva a tárcavezető elmondta: bár a kormány 2010 óta felére, 10%-ról 5%-ra csökkentette Bács-Kiskun vármegye munkanélküliségét, ez még mindig elmarad az országos 4%-os aránytól, ezért további fejlesztésekre, munkahelyekre van szükség a térségben.

Knáb János, a Merkbau Zrt. igazgatóságának elnöke felidézve a cég elmúlt 30 éves történetét elmondta: vállalkozásuk legnagyobb beruházását jelenti a most megünnepelt fejlesztés.

A betonacél üzemüket 24 méter hosszan darupályával és egy 5 tonnás daruval bővítették. Az acélszerkezet gyártó üzemet szemcseszóró, illetve festőkabinnal fejlesztették, illetve a jövőben egy 8 tonnás daru is segíti a munkát. A pályázat keretében megépült továbbá egy magasraktár, és sikerült beszerezniük néhány önjáró teleszkópos emelőgépet is. A projekt legfontosabb elemének nevezte a CNC-vezérelt gépparkkal rendelkező épületasztalos- és ácsüzem kialakítását, amely révén a Merkbau Zrt. MerkWood márkanéven elindította a faépítészeti üzletágát.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Merkbau Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 10,2 milliárd forint, míg 2021-ben mintegy 36,8 milliárd forint volt. Az árbevétel szinte teljes egészében belföldi értékesítésből származott. A vállalat adózott eredménye 2021-ben 2,19 milliárd forintot, míg 2020-ban közel 1 milliárd forintot tett ki.

forrás: MTI / Merkbau Zrt.

Előző cikk

Az innováció táptalaja a jó együttműködés

Következő cikk

Fedezd fel az Alföld kincsesládájátStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések