FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lineo® – a megújuló bioragasztó

A Stora Enso ligninje, a Lineo® by Stora Enso a fosszilis alapú ragasztót helyettesíti a rétegelt lemezekben. A lengyel Paged rétegelt lemezgyártó vállalat együttműködést kezdett a Stora Enso céggel, hogy megfeleljen ügyfelei bioalapú és fenntarthatóbb rétegelt lemezek iránti igényeinek. Ez a partnerség lehetővé teszi a Paged számára a termék szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését is.

A fogyasztók az összes piacon egyre inkább a környezetbarát termékek felé fordulnak, és változást követelnek. Ezzel egyidejűleg a megújuló, bioalapú és körkörös megoldások iránti üzleti kereslet is gyorsan növekszik. Mi is szeretnénk kivenni a részünket, és biztonságosabb és természetesebb alternatívákkal helyettesíteni a fosszilis alapú anyagokat.

A lengyel Paged rétegelt lemezgyártó közel 90 éve kínál rétegelt lemeztermékek széles választékát az európai ügyfeleknek. Az utóbbi időben a rétegelt lemez vásárlói, különösen az építőipari és bútoripari alkalmazásokon belül, egyre inkább fenntarthatóbb, kiváló minőségű rétegelt lemezt kérnek. A Lineo® by Stora Enso használatával a Paged a fosszilis alapú ragasztót fákból előállított bioalapú ragasztóval helyettesítheti termékeiben.

A Lineo® segítségével a Pagednek lehetősége van arra, hogy a fosszilis alapú ragasztó 40%-át ligninnel helyettesítse, ami környezetbarátabb végterméket eredményez. A Paged végső célja, hogy több ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést tudjon elérni.

“A fenntarthatóság különösen fontos a faiparban” – mondja Jarosław Michniuk, a Paged vezérigazgatója. “Jelenleg számos olyan kezdeményezésen dolgozunk, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatóbb környezethez, kezdve a megújuló energiák nagyobb arányú felhasználásától a gyártás során a teljes mértékben fenntartható összetevőkből készült termékekig. Ennek egyik legjobb példája a Stora Enso céggel való partnerségünk. Határozottan hiszünk abban, hogy az ilyen innovációkkal bővítjük termékválasztékunkat, és tovább bővítjük olyan megoldásainkat, amelyek pozitívan befolyásolják ügyfeleink szén-dioxid-semlegességre irányuló céljait.”

A lignin alapú kötőanyag csökkenti a rétegelt lemeztermékek szénlábnyomát a gyártástól a végső végfelhasználási alkalmazásokig, anélkül, hogy a műszaki teljesítmény rovására menne.

Mi az a lignin?

A lignin egy növényi eredetű polimer, amely szinte minden szárazföldi növény sejtfalában megtalálható. A Lineo® by Stora Enso, a kereskedelmi ligninkínálatunk megújuló, faalapú, nem toxikus alternatívája a fosszilis alapú anyagoknak, számos alkalmazási lehetőséggel. Ligninnel kapcsolatos érdeklődés esetén vegye fel a kapcsolatot értékesítési csapatunkkal.

A Pagedről

A Paged Wood egy lengyel márka, amely faalapú megoldásokat, többek között rétegelt lemezt és bútorokat kínál. A több mint 100 évvel ezelőtt alapított Paged ma az öt legnagyobb rétegelt lemezgyártó egyike és a harmadik legnagyobb fából készült székgyártó az Európai Unióban. Több mint 2000 embert foglalkoztat, és hét gyártóüzemmel rendelkezik Lengyelországban és Észtországban. Innovatív megoldásokat kínál, amelyeket számos iparágban használnak, például: belsőépítészet és HoReCa terek a Thonet technológiával (kézzel hajlított bútorok), építőipar, szállítás és csomagolás a világ 76 piacán. 2019-től a Paged a LabTech nevű kutatási és fejlesztési központjával világszerte innovációt végez ügyfelei számára. A Paged tanúsított faanyagot használ a gyártás során.

szerk/ford: Tóth János, forrás: StoraEnso

Előző cikk

Natura 2000 erdő felhívás módosult

Következő cikk

Sopronban találkoznak az európai erdészeti felsőoktatás szereplői



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések