FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Acélnál élesebb fakés

Az amerikai Marylandi Egyetem kutatói olyan anyagot fejlesztettek ki, amely 23-szor keményebb, mint a nyers fa. Az új, edzett faanyagból húsvágó késeket és szögeket egyaránt lehet készíteni.

A közönséges fa azonban nem alkalmas olyan dolgok készítésére, mint a kések, azt össze kell tömöríteni és meg kell keményíteni. A Tekniikka&Talous magazin szerint a folyamat alapvetően két fázisból áll.

Az első szakasz a papírgyártás kémiájához hasonlít. Ennek során a fa lágy összetevőinek nagy részét, a hemicellózt és a lignint oldják fel és távolítják el nátrium-hidroxid és nátrium-szulfit segítségével. Az így kapott oldatot ezután néhány órán át forralják. A fennmaradó anyag nagyrészt cellulózból áll, amely a fa három fő szerkezeti összetevője közül a legkeményebb és legerősebb. A kutatók szerint az erős cellulózrostok döntő fontosságúak a kés anyagának elkészítésében. A második fázisban a cellulózszálakat hat órán át 20 megapascal nyomáson összenyomják, majd 100 Celsius-fokon szárítják és keményítik. A lényeg az, hogy a rostok eredeti szerkezete a tömörítés ellenére is megmaradjon. A kutatócsoport vezetője, Teng Li szerint ez döntő fontosságú az anyag keménysége és szilárdsága szempontjából.

Az eredeti faanyagot az eredeti térfogatának körülbelül egyötödére tömörítik. Ezzel egyidejűleg a súlya [a fajsúlya] is növekszik. Az anyagot olajjal felületkezelik, hogy megakadályozzák a nedvesség felszívódását. A New Scientist cikkében Li rámutat, hogy az erős, kemény fa helyettesítheti a fém és kerámia anyagokat, amelyek előállítása és kezelése gyakran legalább tízszer annyi energiát igényel.

forest.fi 2021-08-12

E kutatás teljes közleménye (némi fizetség fejében) a cell.com/matter helyről tölthető le. (angol) A termék anyagára a hardened wood (HW) = megkeményített (edzett) fa kifejezést vezették be. Ez pedig itt a cikk grafikai összefoglalója:

A termékről és eljárásról olvashatunk az arstechnica.com helyen is olvashatunk. (2021. október) Ez nagyjából ugyanaz az ismertetés, mint a fenti.

Az improbable.com is bemutatta 2021. októberében a terméket és az eljárást.

Tavaly év vége felé sokan átvehették ezt a kutatási eredményt. A moneytrainingclub.com Itt az alábbiakat olvashatjuk:

Ennek a kezelésnek köszönhetően a kutató olyan fakést hozott létre, amely háromszor élesebb, mint egy hagyományos acél evőkés, és 23-szor keményebb, mint a természetes fa. Nagyszerű a “szuperfa”, de drága. Li kutatásának célja az volt, hogy alternatívákat keressen az olyan “kemény anyagokra”, mint az acél, az alumínium vagy a kerámia. Ezek környezeti lábnyoma gyakran nagy, és nehéz őket újrahasznosítani, ezért olyan lehetőségeket kerestek, amelyek megoldják ezeket a problémákat.

Li ott kezdte el a fa változatainak megalkotását. Felmerült benne, hogy megerősíti, mitől lesz kemény és ellenálló, és mitől nem, és alapvetően egy “szuperfát” hozott létre, amelyet “edzett fának” nevezett el, és amelynek előnye, hogy olcsóbb, mint a fém és megújuló. … (a leírás, mint a fentiek) … Ezek a kések mosogatógépbe tehetőek.

Összeállította: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az IKEA is reagált a háborúra

Következő cikk

FaÁllás / WoodJob / HolzArbeiten / LegnoLavoro / BoisTravaux



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések