FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Madárodúk telepítése Gemencen

130 darab madárodú telepítésével is küzd a Gemenc Zrt. az erdőket érintő klímaváltozás kedvezőtlen hatásaival, valamint más károsításokkal szemben. Az ökológiai, természeti károk minimalizálására is lehetőséget nyújt a Szekszárd és Baja közelében található parkerdők madárodúval történő ellátása.

A Gemenc Zrt. 130 db madárodút telepít 2023 áprilisában. Szekszárd és Baja környékén 6 erdőrészletben 10 hektárnyi területen helyeznek ki különböző típusú, fából készített odúkat az erdőgazdaság munkatársai.

Számos hazai madarunknak jelentenek menedéket és fészkelő helyét a fa belsejében, a faanyag korhadási folyamatának eredményeként létrejövő természetes üregek. Magyarországon csak néhány harkályféle készít odút, de ezeket olyan madarak is használják, amelyek önállóan nem képesek annak kialakítására. Fiatal, középkorú erdőkben természetes módon kevés búvóhely keletkezik az öreg, korhadó hagyásfák kis száma miatt. Az odútelepítési akciótól azt várják a szakemberek, hogy az érintett erdőkben nő a megtelepedő madárfajok száma és a kedvező feltételeknek köszönhetően gyarapszik az egyedszámuk is. 

Nagyon érzékeny rendszert alkot az erdő élővilága, ennek az életközösségnek a tagjai kölcsönhatások sokaságával tudják befolyásolni annak egyensúlyát. A mesterséges odúk kihelyezésével a Gemenc Zrt. is hozzájárul egy-egy erdőterület fajgazdagságának a megmaradásához, ezek az erdők pedig jobb ellenálló képességet tanúsítanak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaival, valamint más károsításokkal szemben. A megelőzési tevékenység nemcsak költséghatékonyabb, mint a kárelhárítás és kárfelszámolás, hanem a biodiverzitás fejlesztésével is jár.

A madárodúk kihelyezését az Európai Unió „Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése” elnevezésű, VP5-8.3.1-17  számú projektje támogatja.

forrás: Gemenc Zrt.

Előző cikk

Egységes kérelmek benyújtása

Következő cikk

Jól halad az ország erdősítéseStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések