FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kanadai erdőtüzek füstje egyre terjed

Június elején a füst elérte Norvégiát. Kanadában jelenleg az eddigi legrosszabb erdőtűzszezon zajlik. Országszerte már legalább 7 500 000 hektár égett le, és még több hónap van hátra az erdőtüzek csúcsszezonjából.

Miután beborították Észak-Amerika keleti partvidékét, a tüzek füstfelhői most az Atlanti-óceánon át Európába sodródtak. Június 26-án, hétfőn a műholdas felvételek alapján a Kanadában tomboló erdőtüzekből származó füstöt lehetett látni Nyugat-Európában – jelentette a brit meteorológiai hivatal.

A szmog a jet-áramlaton – a Föld légkörében gyorsan áramló légáramlaton – keresztül jutott át az Atlanti-óceánon. Az előrejelzések szerint a hét hátralévő részében a füst a légkör felsőbb rétegeiben marad Európa felett.

Mivel a füst nagy magasságban kerül a légkörbe, hosszabb ideig képes megmaradni és nagy távolságokat megtenni.

A kanadai erdőtüzek füstje hatással lesz-e az európai levegő minőségére?

A hónap elején az erdőtűz füstje veszélyes narancssárga ködbe burkolta New Yorkot. A lakosoknak azt tanácsolták, hogy amennyire csak lehet, maradjanak a lakásokban. “Ez káros az emberek egészségére” – figyelmeztetett Kathy Hochul New York kormányzója.

Európában azonban a hatások nem lesznek ugyanilyenek. A füst nem fog a levegőminőség jelentős romlásához vezetni a lakosok számára, mivel a légkör felsőbb rétegeiben marad.

Viszont festői jelenetekhez vezethet az égbolton.

“Bár a füst magasan van a légkörben, a következő napokban néhány élénk napfelkeltét és naplementét eredményezhet” – írta a Met Office a Twitteren.

A kanadai erdőtüzek az eddigi legsúlyosabbak

Kanadában továbbra is több tartományban tombolnak a lángok. Június 26-án 27 új erdőtűz volt a nemzeti tűzhelyzeti jelentés szerint. Míg Európában a levegőminőséget ez nem érintette, Észak-Amerika számos területén veszélyes körülmények uralkodnak. Kanada fővárosában, Ottawában a hétvégén a levegőminőséget “magas kockázatúnak” minősítették.

A lakosok hétfőn némi enyhülést tapasztaltak a viharos időjárásnak és a szélváltozásnak köszönhetően, de a füst a hét folyamán valószínűleg visszatér. Az Egyesült Államokban is kiadtak levegőminőségi figyelmeztetést, többek között Wisconsinban, Michiganben és Indianában.

“Egyre több ilyen tüzet látunk a klímaváltozás miatt” – tweetelte Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

“Ezek a tüzek hatással vannak a mindennapi rutinokra, az életre és a megélhetésre, valamint a levegőminőségünkre. Itthon és a világ minden táján működő partnereinkkel együtt továbbra is azon dolgozunk, hogy kezeljük az éghajlatváltozást és annak hatásait.”

A Kanadában ebben a hónapban pusztító erdőtüzek és az éghajlatváltozás közötti közvetlen kapcsolatot a tudósok nem erősítették meg. De általánosságban elmondható, hogy az éghajlati válság egyre több tűzveszélyes körülményt idéz elő.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) 2021-es jelentése szerint a száraz, szeles és forró időjárás, amely növeli a tűz kialakulásának esélyét, az éghajlatváltozás súlyosbodásával egyre gyakoribbá válik bizonyos helyeken, többek között az atlanti-óceáni Kanadában és az Egyesült Államokban.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EuroNewsGreen

Előző cikk

Az öreg gyümölcsfákat menti a tényői erdész

Következő cikk

Erdőtörvény legújabb módosításai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések