FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tavaszi nagytakarítás – országszerte

Az Aktív Magyarország dolgozói tájékozatlan kirándulók és radioaktív sugárzástól mutálódott állatok bőrébe bújtak a jó cél kedvéért, több tévhitre, kirándulók által vétett gyakori hibákra hívják fel ezáltal figyelmünket.

Amikor kirándulásunkat tervezzük, telepakoljuk hátizsákunkat elemózsiával és innivalóval. Minden esetben gondoljunk arra, hogy egyes élelmiszerek csomagolását hova, mibe rakjuk majd, és vigyük el legalább a legközelebbi lakott terület kukájáig ha megüresedett. Hogyha telerakva elbírtam hozni idáig, tán csak üresen is megküzdök elcipelésével, nemde?

Tartsuk szem előtt a kirándulók legfontosabb alapelvét: csak a lábnyomunkat hagyjuk az erdőben!

A kirándulók egy jó része sajnos még mindig enged a tűzrakó helyek csábításának, és könnyít a pakkján, ne tegyük, ez is szemetelésnek minősül. Érdekes színnel ég a chipses zacskó, de szerintünk senki sem szeretne annak füstjénél-lángjánál melegedni, netán szépen beirdalt szalonnáját azon izzasztani egy kellemes tavaszi estén.

A pihenőhelyeken kihelyezett szeméttárolókat csak ritkán ürítik, ezért ezeket is csak végszükség esetén javasolt használni. A mesterséges anyagokat könnyen széthordják a széllökések, az élelem után kutató erdei állatokról aztán nem is beszélve. “Az ételmaradékok és csomagolások illata csábítja az állatokat, és nem ritka, hogy a nagyobb állatok mindkettőt megeszik. Találtak már sünt, aki beszorult egy chipses zacskóba, miközben morzsákat keresett és előre próbált menekülni.” – olvasható az Aktív Magyarország közleményében. Április 22-ig bárki csatlakozhat, vezetett szemétszedő túrákhoz a Tavaszi Nagytakarítás kampány keretében.

Apropó élelem! Sok-sok tájidegen élelmiszert, vagy annak héját is gyakran látni az erdőben, ami veszélyes lehet a gyanútlan erdei állatokra.

Egy banánhéj eldobása ártatlan cselekedetnek tűnhet, (mondván: lebomlik) de ez a zömében növényvédő szerek által terhelt organikus hulladék egyáltalán nem tesz jót sem az állat-, sem a növényvilágnak. A mesterséges cukrokat, édesítőszereket tartalmazó ételek-italok – például a rókákra nézve – egyenesen életveszélyesek. A mi felelősségünk vigyázni rájuk ebben a tekintetben.

Kiránduló-és piknikező helyek közelében gyakori látvány, hogy kisebb csapásokon a Jancsi és Juliska morzsáira emlékeztető fehér papírcsomók jelzik: Vigyázz, merre lépsz, itt bizony a homo sapiens egyik önkényesen kijelölt ürítési territóriuma kezdődik! Szeretnénk formálni az erdőjárók kollektív tudatát, hogy ez nem helyes, és kicsit sem esztétikus.

Amennyiben lehetséges az erdőben ne használjunk papírzsebkendőt, főleg ne olyan célra, ami után nem szívesen rakjuk el azt. Ha mégis használjuk, gondoskodjunk annak elrakásáról, például jól összekötött nejlonzacskóban, hátizsákunk hálós zsebébe rakva. Legvégső esetben ássunk egy kis gödröt és temessük be a rendelkezésünkre álló laza erdei talajjal, avarral.

A napi szemétgyűjtést egyetlen erdészet, vagy nemzeti park sem tudja megoldani.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban szándékosan nem helyeznek ki szemétgyűjtőket, hogy az embereket hozzászoktassák ahhoz, hogy vigyék haza a szemetüket.

A minden ártó szándék nélkül szemetelő kirándulókon túl, komoly gondokat okoznak az önkényes szemétlerakók. Egy konténerkocsi bérlése, hogy elhordjuk egy építkezés, felújítás, miegyéb által keletkezett törmeléket, sittet, elavult háztartási gépeket, televíziókat (!) sajnos egyre drágább, ezért sokan ahelyett, hogy felkeresnék a legközelebbi elektronikai, vagy veszélyes hulladékot befogadó helyet, inkább a hozzájuk legközelebb eső lakatlan területen hagyják az enyészetnek hulladékukat. Az építőanyagok, elromlott berendezések szinte kivétel nélkül tartalmaznak olyan veszélyes anyagokat, melyek az esővíz által a talajba, ezáltal vizeinkbe jutnak. A törött üvegek, drótok, kábelek, vasbeton, műanyag, és a többi pedig ugyancsak komoly kockázattal bír a vadállatok épségére nézve. Aki ilyet lát, próbálja meg jobb belátásra bírni az illetőt!

Az Aktív Magyarország szemétszedő túráin, eme hasznos időtöltés keretein belül szakértőkkel is értekezhetünk és tájékozódhatunk ebben a fontos ügyben. A tavaszinagytakaritas.hu oldalon több, mint ötven túra közül válogathatunk országszerte.

Erdeink és élővilágunk megóvása közös érdekünk!

Végezetül pár elrettentő adat az általunk használt anyagok természetben történő lebomlásának idejéről:

  • üveg: 1-2 millió év
  • műanyag szatyor, zacskó: 200 – 1000 év
  • horgászzsinór, damil: 600 év
  • eldobható pelenka: 550 év
  • műanyag palack: 450 év
  • alumínium konzervdoboz: 200-500 év
  • cigaretta csikk: 10-12 év.

A cikket támogatta az Aktiv- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu

forrás: CsodálatosMagyarország

Előző cikk

Sopronért emlékérmes: dr. Gerencsér Kinga

Következő cikk

Életfa program - Szentes



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések