FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faipartörténet – online változat

2022. szeptemberében Szemelvények a fa-, bútoripar és asztalosság 19., 20. és 21. századeleji történetéből  Magyarországon – címmel jelent meg dr. Tóth Sándor harmadik, faipartörténettel foglalkozó kötete. A szerző elkészítette ennek rövidített és online elérhető digitális változatát.

Már az előző könyveimből (A fafeldolgozás 1945 előtt; A fafeldolgozás 1945 után (1946-2000) készültek rövidített, internetes változatok, amelyek 2000-ben, majd 2007-ben a MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) honlapján a faipart, a fafeldolgozást képviselték és a FATÁJ felületén is megjelentek.

Most a harmadik szakmatörténeti könyvem (A fafeldolgozás. Szemelvények, 2022) megjelenése után elkészült ennek rövidített, inkább képes, mint szöveges, internetre szánt összeállítása. (FATÁJ megjegyzés: ez tehát a szemelvények kivonatának első része.)

A fafeldolgozás – Szemelvények kivonat 1. része innen tölthető le.

A Soproni Egyetemen tartott szakmatörténeti előadásom végén említést tettem könyveim elérhetőségéről. Amikor ezek internetes változatáról beszéltem, többen érdeklődtek: felírták címét, helyét.
Remélhetőleg, a fafeldolgozás korábbi kötetei (1999, 2001) után a jelen, harmadik könyv (2022) rövidítése teszi teljessé a hazai fafeldolgozás általános- és üzem történetének időarányos feldolgozását, leírását.

A tartalomjegyzék áttekintése:

Bevezetés

  1. Asztalosság, asztalosok
    1.1. Albertfalvi asztalosok
    1.2. Újpesti asztalos dinasztiák
  2. Fűrészüzemek
    2.1. Belistyei fűrész
    2.2. Szegedi fűrészesek
  3. Favázas repülőgépek gyára
  4. Zarzetzky Gyufagyár
  5. Bútorgyártás
    5.1. Mahunka Imre és gyára
    5.2. Thék Endre és gyára
    5.3. Hajlított bútorok gyártása
    5.4. Agria Bútorgyár
  6. Fordulópontok, visszatekintés
  7. Faiparos emlékhelyek, emlékek

forrás: Tóth Sándor, a szerző

Előző cikk

Notre-Dame helyreállítása

Következő cikk

Folytatódik a földértékesítési program



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések