FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Környezetbarát játékok – új szakkönyv

Környezetbarát játékok. Barangolás a fajátékok világában címmel jelent meg Gerencsér Kinga legújabb könyve. Több, mint 300 színes képpel, egyetemi hallgatók munkáival és kreatív ötletekkel.

A játék birodalmában tett barangolásunk során végigkísér az emberi történelem korai korszakaitól fönnmaradt fajátékszerektől kezdve egészen a napjaink példáiig. A szép képekkel érzékletesen vonz bele ebbe a minden korban létező varázsos világba. Napjaink kiemelkedő faipari játék termékeit a gyermeki életkori fejlődés állomásai szerint betöltött szerepük szerint, bőven illusztrálva érdekfeszítőn taglalja. Fejlesztő rendeltetésüket a szellemi és fizikai környezetkultúrában külön is kiemeli. Ezáltal is ráirányítva a figyelmet e terület fontosságára.

A választott illusztrációk, történelmileg jellemzők és hitelesek. Az ősi leletektől kezdve a mai ipar által létrehozott termékekig jól dokumentáltak. Nem vagyunk fajáték nagyhatalom,- hazánk fajáték előállításának ipari emlékeivel és jelenlegi produkcióival. Részletesen és pontosan bemutatja mindazokat a korábbi és köztünk élő alkotókat, akik figyelemre méltó termékeikkel, hozzájárultak a magyar fajáték kultúrához. Könyvének célja, a figyelem fölkeltése a természet megóvása az értékmegőrzés és a jövő számára hasznos tanulságok beépítése a köztudatba. Gerencsér Kinga, a fajátékok közt tett turistautunk során, kitűnő idegenvezető, sok élményt és egyben hasznos ismereteket ad át, A tisztelt szakmai és érdeklődő olvasók számára ezért, jó szívvel ajánlom.

Budavári István – ipari formatervező művész-tanár

Ezt az ajánlást olyan szakember írja, aki kisgyermekkorát a még 1945 előtt töltötte és abban a szerencsében volt része, hogy a játékszerek nagy része, amelyek körülvették, fából készültek. Legkedvesebb játékszereim: egy játékbolt és egy ökrösszekér és egy bebútorozott babalakás is fából készültek, a fa építőkockák és kidolgozottabb építőjátékok mellett. Hasonló társaik alkották az akkori játékipar kínálatát, amely megadta a felnövekvő nemzedéknek ezzel a természetben található, alapvető nyersanyaggal való közvetlen megismerkedés lehetőségét.

Gerencsér Kinga – a Soproni Egyetem fajáték készítést tanító tanára évtizedeken át – az az elhivatott szakember, aki képes egy kötetben bemutatni korunk fajáték készítésének reprezentánsait. Sokoldalú a kép: az alkotókat a közös nyersanyag köti össze. Elismert iparművészek, különlegesen gazdag alkotói életművek váltakoznak hobbitevékenységekkel, gazdag formakincsű sorozatok a hagyományos formák reprodukálásával a széles skálán.

Megismerkedünk a Soproni Egyetem fajáték készítés oktatásának eredményeivel. Korántsem teljes a kép, terjedelmi korlátok is rövidítették a névsort. A könyv jelentőségét az adja: ne tévesszen meg az áruházi kínálat egyoldalúsága! Az átlapozható 120 oldal meggyőz arról, hogy a fajáték készítés – amely hasznosságát, szükségességét és értékes mivoltát évszázadokon keresztül bizonyította, – nem tűnik el, nem szűnik meg az ipari tömeggyártásra alkalmas műanyagokkal való versengésben sem.

Csak talán jobban körül kell néznünk, ha azt szeretnénk, hogy része maradjon családjaink életének, hogy az új generációk is játékszereiken keresztül ismerkedjenek meg a természetnek ezzel az alapvető és csodálatos nyersanyagot nyújtó adományával.

Györgyi Erzsébet Ph.D – a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke

A Faipari Tudományos Alapítvány kiadásában jelent meg

Az új könyv ára: 5 775,- Ft/db
Rendelhető a FAGOSZ-nál (info@fagosz.hu).

A FAGOSZ teljes szakkönyvkínálata itt érhető el.

FATÁJ – FAGOSZ – FATUDAKOZÓ

Előző cikk

Bútorüzemi bokrétaünnep

Következő cikk

Gyászhír - Olaszy István [95]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések