FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzgyújtási tilalom kiterjesztése

2023. július 12.-től (szerda) a következőkben felsorolt 6 vármegyében elrendelésre kerül a tűzgyújtási tilalom: Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest; illetve fenntartásra kerül a tűzgyújtási tilalom Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben.

Az elmúlt napok kánikulai időjárása az 1 és 10 órás holt biomasszát is kiszárította állomány alatt is. Jelentősen csökkent a korona biomassza nedvesség tartalma is  Az erdőben és az erdő környéki területeken található  könnyű holt biomassza (elszáradt tavalyi gyep vegetáció, avar) nedvesség tartalmát az elkövetkező  napok napos időjárása várhatóan tovább csökkenti.  A tilalommal érintett megyék termőhelyi és állomány viszonyai kedveznek a nagyterületű erdő és vegetációtüzek kialakulásának. 

Tájékoztatom Önöket, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2023. július 12.-től (szerda) az alábbi vármegyében elrendelésre kerül a tűzgyújtási tilalom

Heves

Borsod -Abaúj -Zemplén

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Hajdú-Bihar

Jász-Nagykun-Szolnok

Pest

fenntartásra kerül a tűzgyújtási tilalom az alábbi vármegyékben:

  • Bács-Kiskun
  • Csongrád – Csanád

A kánikulai időjárásban a tűzkockázat a tilalommal nem érintett megyékben is magasabb. A Nébih kéri, fokozottan ügyeljenek arra, hogy ne dobják ki a csikkeket a gépkocsiból, mert az könnyen meggyújtja az útmenti növényzetet. Belterületen is kerüljék a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is képesek tüzet okozni. 

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt tilos tüzet rakni a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: NÉBIH – erdotuz.hu

Előző cikk

Energiaklub értékelés a felülvizsgált NEKT-ről

Következő cikk

EP - energiamegtakarítás ösztönzése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések