FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőben az erdőről

Évente százezer gyermeket fogadnak az állami erdőgazdaságok erdei iskolái, amelyek a hazai környezeti nevelés kiemelkedően fontos intézményei. Ugyancsak az erdőgazdaságok infrastruktúrájára alapoznak a nyári szezonban induló Erdei Vándortáborok, ahol idén már 12 útvonalon várják azokat az erdőszerető fiatalokat, akik testközelből szeretnék megismerni hazánk természeti és kulturális értékeit – mondta el Nagy István agrárminiszter a közösségi médiában zzétett videójában.

A tárcavezető kiemelte, az Országos Erdészeti Egyesület által minősített 36 hazai erdészeti erdei iskola a fenntarthatóságra nevelés legfontosabb intézményei közé tartozik. Az állami erdőgazdaságok közel negyven évvel ezelőtt elsőként létesítettek olyan intézményeket, ahol a személyes tapasztalatszerzés alkotja a természet szeretetére való nevelés lényegét. A cégcsoport az elmúlt időszakban ökoturisztikai fejlesztései keretében a legtöbb erdei iskolát felújította.

Az erdei iskolák programjában alapvető követelmény, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsenek a gyerekek és a természet között. Éppen ezért a módszertanának az a lényege, hogy a fenntarthatóságot a gyakorlatban is megmutassák az erdőgazdálkodás példáin keresztül – hangsúlyozta a miniszter.

Nagy István kifejtette, számos sikeres kezdeményezés alapoz az állami erdőgazdaságok turisztikai infrastruktúrájára és az erdei iskolák tevékenységére. Ilyen az Erdei Vándortábor mozgalom, amely az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság kezdeményezésére indult 2017-ben azzal a céllal, hogy megismertesse az úgynevezett #erdeivándor életérzést a fiatalokkal. Hozzátette, mindennek a távlati célja, hogy ezúton is elősegítsék a környezettudatos szemlélet kialakítását a társadalomban.

Fotó: Vermes Tibor

A miniszter kitért arra is, hogy ma már 10 állami erdőgazdaság csatlakozott az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált Erdei Vándortáborok megvalósításához, amelyekben idén több mint 5500 táborozó vesz részt, így már 28 ezerre emelkedett a programban résztvevő fiatalok száma. Az agrárminiszter kiemelte az akkreditált Gyalogos Vándortábor vezető képzés fontosságát, amelyet eddig 1529 pedagógus végzett el, akik nemcsak a nyári táborozások, hanem az iskolai képzés során is a természet szeretetére és tiszteletére nevelik a diákokat.

Nagy István videójában felhívta a figyelmet arra is, hogy az erdők megőrzése a fenntarthatóság és a klímaváltozás szempontjából is stratégiai kérdés. Erdők nélkül ugyanis minden értelemben szegényebbek lennénk. Éppen ezért gondoskodni kell erdeinkről fennmaradásáról és gyarapításáról, valamint erre kell tanítani a következő generációkat is, vagyis a szülőföld és a természet szeretetére –húzta alá a tárcavezető.

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Erdőmánia – 5. rész

Következő cikk

Visszaesés a lakásépítésben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések