FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német erdőtűz statisztika

2022-ben 2397 tűzeset mintegy 3058 hektárnyi erdőterületet pusztított el Németországban. Ez derül ki a Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ (BZL) erdőtűz-statisztikájából.

Az erdőtűz-statisztika 1977-es összeállítása óta 2022-es év produkálta a második legnagyobb erdőtűzben elpusztult területet – ennél csak 1992-ben volt nagyobb, 4 908 hektárral. A 2022-ben leégett erdőterület több mint háromszorosa volt az éves átlagnak (847 hektár) (1991 óta). A tűzesetek száma is jelentősen meghaladta az átlagot, 2397 volt (1160 tűzeset).

A leégett területek 90 százaléka június-augusztusban pusztult el

A hosszú száraz időszakok miatt az erdőtüzek szezonja egész évben elhúzódott. Már márciusban 141 tűzeset volt. A nyári hónapok rendkívüli forrósága tükröződik a statisztikákban: az összes tűz közel 70 százaléka június és augusztus között tombolt, a károsodott területek 90 százaléka. Más német tartományokkal összehasonlítva Brandenburg áll az élen 523 tűzesettel, mintegy 1426 hektárnyi területen. A homokos talaj és a könnyen gyúlékony fenyőerdők miatt Brandenburg különösen érzékeny az erdőtüzekre. A második legnagyobb leégett terület Szászországban volt, 785 hektárral, 217 tűzzel.

A tűz oka gyakran ismeretlen

Az erdőterület mintegy 42 százaléka ismeretlen okból égett le, ezt követte a szándékos/szándékos (36 százalék) és az egyéb, akcióval összefüggő hatások (11 százalék) – ezek közé tartozik például a katonai gyakorlótereken a lőszerek által okozott gyújtogatás. A tűzterületek tíz százaléka gondatlanságból keletkezett, amelyet például az erdőben kempingezők vagy látogatók okoztak.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzForum

Előző cikk

Értéktárba került a Pörbölyi Titán

Következő cikk

Fenntartható lakhatás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések