FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fenlandi fekete tölgyfaasztal

Hallottál már a Fenland Black Oak Table létezéséről? A látványos, 13 méter hosszú asztalról, amely egy 5000 éves megkövesedett fekete tölgyfából készült?

2012-ben a kelet-angliai Wissington Fen egyik mezején egy óriási fekete tölgyfát fedeztek fel. Az óriási fa 13,2 méter hosszú, 13,2 méteres darabja 5000 évig konzerválódott a tőzeg mélyén.

A fa a feltételezések szerint 55 méter magas lehetett. Összehasonlításképpen, egy mai tölgyfa körülbelül 20 méter magas. A fekete tölgy az ország legritkább és legértékesebb keményfája.

Úgy döntöttek, hogy ezt a hihetetlen felfedezést meg kell őrizni a jövő generációi számára. Tíz éven keresztül egy magánfinanszírozású, kézműves szakemberekből álló csapat egy lenyűgöző szoborasztalt, a Jubileumi tölgyfaasztal néven ismert alkotást készítette el az egyedülálló régészeti leletből.

A fekete tölgyet 2012-ben, Őfelsége a királynő gyémántjubileumának évében fedezték fel, és 2022-ben, Őfelsége a királynő platinajubileumának évében fejezték be és mutatták be. Az asztalt HM királynőnek szentelték, és a “Nemzet Asztala” címet viseli.

Az asztal eddig csak egyszer volt látható a nyilvánosság előtt az Ely-i székesegyházban 2022 folyamán.

Az asztal mellett a fekete tölgy (vagy mocsári tölgy) történetét részletező táblák lesznek. Részletezni fogják a 10 éves projekt elemeit is, amelynek célja, hogy a fából használható asztalt készítsenek.

“Igazi megtiszteltetés, hogy a Fenland Black Oak Table (Fenlandi fekete tölgyfa asztal) házigazdája lehetünk. A teremtés csodája és néhány nagyon ügyes kéz munkája. Ahogy az ősi katedrális építői inspirálni akartak, úgy ez a rendkívüli asztal is a csodálat és a hála érzését kelti. Nemcsak a tervezés, a képzelőerő, a szépség és a kitartás kiváló alkalmazása, hanem az inspiráló történet is, amely életre keltette ezt az alvó óriást, és újra összehozta az embereket, hogy együtt lehessenek a hatalmas kerekség körül. A különböző kontinensekről érkező emberek időt, készségeket és erőforrásokat áldoztak szabadon erre az igazán önzetlen vállalkozásra. Ráadásul továbbra is jóakaratú emberek vesznek részt benne. A sok nemzet és nép egy közös asztal körül összegyűlt, Isten jelenlétében evő és ivó mennyei látomása az, amit a székesegyházban arra törekszünk, hogy a következő évben megismételjük, miközben másokat is meghívunk, hogy őszinte hálaadással vegyenek részt ebben a figyelemre méltó történetben.” – nyilatkozta Fülöp esperes, a Rochester Katedrális főpapja.

szerk/ford. Tóth János, forrás: RochesterCathedral

Előző cikk

Civil szervezetek az EUDR-ért

Következő cikk

Viták a természet helyreállítási rendelet-tervezetről



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Mesterember leszek – kárpitos

Felvételről megtekinthető Mesterember leszek 2024.04.20-i adása! A kollégáink és tanulónk bemutatja a kárpitos szakmai szépségét, hasznosságát, szerteágazó jelenlétét…